"Krivična prijava odbačena preuranjeno": VJT o slučaju dva policajca za koje se sumnja da su zbog mržnje prema LGBT maltretirali mladića 1Foto: bg.vi.jt.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je Obavezno uputstvo za rad i postupanje u pojedinom predmetu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu sa nalogom da nastavi sa proverama u predmetu u kojem je odbacilo krivičnu prijavu podnetu protiv dva beogradska policajca zbog sumnje da su, motivisani mržnjom prema LGBT populaciji, fizički i psihički zlostavljali mladića u javnom toaletu u podzemnom prolazu ispod Palate Albanija 18. maja 2022. godine.

„VJT je iz medija saznalo da je Prvo OJT odbacilo krivičnu prijavu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti podnetu u ime oštećenog mladića, pa je izvršilo profesionalni nadzor u ovom predmetu i donelo Obavezno uputstvo iz razloga efikasnosti i zakonitosti u radu. Nadzorom je utvrđeno da je krivična prijava odbačena preuranjeno i bez preduzetih svih neophodnih provera navoda krivične prijave“, navodi se u saopštenju VJT.

Obaveznim uputstvom je naloženo da se oštećeni mladić ispita u tužilaštvu u svojstvu svedoka-oštećenog i prethodno poduči o svim procesnim pravima i obavezama, jer to do sada nije učinjeno (uzeta mu je izjava samo u policiji u formi službene beleške).

Takođe je naloženo da se u Prvom OJT ispitanju dva očevica (svedoka) događaja, koja nisu ispitana, o svim okolnostima događaja, te da se nakon toga omogući veštaku da dopuni svoj nalaz i mišljenje u pogledu vrste, težine i mehanizma nastanka telesnih povreda i tek onda donese javno tužilačka odluka.

Naloženo je i da se primeni pravilna kvalifikacija krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje iz stava 3, jer se sumnja da su krivično delo izvršila službena lica a ne građani, kako je kvalifikovano u rešenju o odbačaju krivične prijave, iako je podnosilac krivične prijave, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, naveo pravilnu kvalifikaciju), piše u saopštenju.

Dodaje se da glavni javni tužilac Prvog OJT ima pravo da protiv Obaveznog uputstva za rad i postupanje u pojedinom predmetu koje mu je izdao Glavni javni tužilac VJT u Beogradu podnese prigovor sa obrazloženjem Visokom savetu tužilaca u roku od tri dana od prijema pisanog otpravka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari