Krivična prijava protiv Dodika za rušenje države BiH i secesiju 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Udruženje „Žene žrtve rata“ i Institut za istraživanje genocida Kanada podneli su danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, zbog, kako su naveli, rušenja teritorijalnog integriteta BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma, secesije i pretnje miru i stabilnosti.

„Krivična prijava je podneta jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije, koju čine zvanični organi Republike Srpske, koji putem javnih zvaničnika SNSD-a i njihovih partnera aktivno provode davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine“, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Udruženje „Žene žrtve rata“ i Institut za istraživanje genocida Kanada navode da je za njih „secesija u toku“.

Još smatraju da je država BiH napadnuta, zbog kontinuiranog negiranja države BiH, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno-pravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je „pretnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske“.

„Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021. godine“, naveli su u saopštenju.

Smatraju da postoji osnovana sumnja krivičnog dela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne celine, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

„Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reaguju i hitno preduzmu korake iz svoje nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Narodna skupština je 10. decembra usvojila zaključke o vraćanju nadležnosti iz oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza na nivo RS.

Uruženje „Žene žrtve rata“ i Institut za istraživanje genocida Kanada ocenili su da je „entitet Republika Srpska greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine, koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde“.

„Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska“, naveli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari