Krivična prijava zbog mučenja Konstantina Katića 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Nikola Lakić, advokat Konstantina Katića, koga je, kako navode članovi Narodne stranke, BIA kidnapovala i više sati mučila zbog navodnog tvita podrške piscu Marku Vidojkoviću, najavljuje za Danas da će zbog svega što je njegov klijent pretrpio, uskoro biti podneta krivična prijava.

– Katić je otet u nedelju od strane pripadnika BIA, mučen više sati u prostorijama BIA na aerodromu Nikola Tesla. Sama otmica desila se na njegovom radnom mestu, na aerodromu gde inače i radi. Pripadnici BIA odveli su ga uz obrazloženje da moraju sa njim da porazgovaraju. Naravno da je razgovor trajao nekoliko minuta, a nakon toga je usledilo višesatno mučenje, tortura uz veliki broj psovki, uvreda u maniru ŠTAZIJA, KGB-a, OZNE i UDBE – ističe za Danas Lakić, koji je inače član Resornog odbora za odbranu i bezbednost Narodne stranke.

Naš sagovornik dodaje da je mučenje trajalo puna četiri sata i da je Katić gotovo tri sata morao da kleči dok je dobijao udarce po glavi i telu.

– Naravno da je nakon svega što mu se izdešavalo uplašen za život i bezbednost kako svoj tako i svoje porodice. Kako i ne bi bio kada vam preti služba koja je u svojoj istoriji ubila jednog predsednika države, jednog premijera, novinara Slavka Ćuruviju i učinila niz zločina nad sopstvenim narodom. Velika sreća u celoj ovoj nesreći koja je zadesila Katića i njegovu porodicu jeste da Narodna stranka ima ozbiljan pravni tim koji čine ugledni advokati i koji će podneti krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe koja ga je otela i mučila, zaštititi ga, ali i obratiti se Zaštitniku građana da hitno u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme neophodne korake kako bi došlo do sankcije prema učiniocima ovog dela i kako bi se utvrdile sve nepravilnosti u radu BIA – naglašava Lakić.

On dodaje da takođe zahtevaju hitnu smenu Bratislava Gašića direktora BIA „jer ova dešavanja moraju da za krajnju posledicu imaju i smenu onog koji voli novinarke koje kleče, a sada otima građane Srbije da bi klečali pred njegovim službenicima“.

Šabić: Tužilaštvo da reaguje

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da je privođenje i maltretiranje građanina Konstantina Katića od strane pripadnika BIA, zbog sumnje da je navodno objavio tvit u kom je pozvao učesnike društvenih mreža da ponove gest Marka Vidojkovića, to jest da opsuju Aleksandra Vučića, postupanje na koje bi u iole uređenoj državi morali da reaguju i javno tužilaštvo i Zaštitnik građana. Šabić je agenciji Beta kazao da i pod pretpostavkom da je Katić autor tog tvita ili čak i nekog još vulgarnijeg, to ne može biti opravdanje za ovakvo postupanje i ocenio da je zabrinjavajuće što učestali slični slučajevi govore da prekoračenja i zloupotrebe službenih ovlašćenja bezbednosnih struktura prete da postanu pravilo. Ocenio je da je nedopustiv manir vlasti da psovke, uvrede ili vulgarne gestove, kad su upućeni funkcionerima, kvalifikuje kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.
Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari