Krivična prijava zbog teksta u Danasu se zagubila u tužilaštvu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Krivičnu prijavu koju je zbog teksta objavljenom u Danasu podneo Poverenik za informacije od javnog značaja trenutno nije najlakše locirati.

Naime, Poverenik je u avgustu ove godine podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog sumnje da je počinila krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka. Prijava je podneta nakon teksta koji je objavljen u Danasu, u kojem je tematizovana okolnost da pravosudni organi ne mogu da lociraju predsednika Republke Aleksandra Vučića, kako bi mu uručili poziv za svedočenje.

Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja su obavestili Danas da su oni prijavu podneli Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Iz ovog tužilaštva su, međutim, Danasu naveli da su neposredno nakon prijema prijave istu prosledili Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva, smatrajući da su opisana dela iz njihove nadležnosti. Iz ovog tužilaštva su, ipak, Danasu rekli da su prijavu vratili Prvom osnovnom tužilaštvu, ističući da oni nisu nadležni da postupaju u konkretnom slučaju.

Tekst zbog kojeg je podneta prijava pošao je od fotografije koju je na društvenim mrežama objavio Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta. Na fotografiji se vidi dokumet suda u kojem postupajući sudija u parnici koju je Panić pokrenuo protiv Vučića ističe da ih je pošta obavestila da je tuženi preseljen sa adrese u ulici Bulevar Mihajla Pupina. U tekstu se takođe pominje i podatak da predsednik ima stan u novobeogradskom naselju Belvil, što je informacija koja je pre više godina objavljena u bazi imovine političara koju je radio portal Krik.

I pored toga, prijava je podneta protiv N.N. lica koja je Danasu, dostavila informaciju o adresi predsednika. Prijavi je neposredno prethodilo saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u kojem su najoštrije osudili iznošenje ličnih podataka predsednika. Isto tako, predsednica Vlade Ana Branbić je pisanje Danasa okarakterisala kao “skandal i brutalno kršenje Zakona o zaštiti podataka” pozivajući institucije da reaguju.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ništa neće preduzimati povodom teksta.

„Što se tiče adrese, sve je to malo komplikovano pošto su mi starija deca ostala bez majke, pa je, onako, bez veze to što su uradili. Što se tiče njihovih napada na mene, neka oni teraju svoj posao, nek rade svoj posao kako hoće“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari