Krivične prijave protiv gradskog veća zbog aerodroma 1

Inicijativa “ Ne damo niški aerodrom” podneće narednih dana krivične prijave protiv članova Gradskog veća Niša zbog sumnje da u njihovoj odluci o besplatnom ustupanju osnivačkih i vlasničkih prava Aerodroma “ Konstantin Veliki” ima elemenata krivičnih dela, saopšteno je danas.

-Naši pravni savetnici su nam predočili da Gradsko veće nije poštovalo obavezne procedure prilikom usvajanja odluka o poklanjanju Niškog aerodroma i smeni aktuelnog direktora aerodroma Vladice Đurđanovića-rekao je član Inicijative Rastislav Dinić, koji nije želeo da precizira o kojim procedurama je reč jer će “javnost uskoro biti obaveštena o detaljima podnošenja krivičnih prijava”.

Mladen Jovanović iz Inicijative je precizirao da je Skupština grada u tromesečnoj blokadi, tako da se ne usvajaju veoma važne odluke za Niš i građane. On je kazao da lokalna vlast još uvek ne zna datum kada će se sednica Skupštine grada održati jer “verovatno nije stiglo jasno naređenje iz Beograda šta treba uraditi povodom Niškog aerodroma”.

-Tri meseca traju pritisci na odbornike da glasaju kako Beograd nalaže. Proteklih dana smo u medijima mogli čuti od gradonačelnika Darka Bulatovića da imaju većinu od 47 odbornika za poklanjanje aerodroma, a juče da je 40 odbornika bilo prinuđeno da potpiše da će glasati kako im Beograd nalaže-kazao je on.

Jovanović je pozvao građane da prate društvene mreže i medije i budu spremni da dođu na protest na dan održavanja sednice Skupštine. Inicijativa je prijavila proteste Policijskoj upravi Niš za čitavu ovu nedelju, pošto se ne zna kada će sednica biti održana.

Članovi Inicijative su danas ispred Skupštine grada održali akciju “ Opomena pred isključenje”, u kojoj su predsedniku Skupštine Radetu Rajkoviću i ostalim čelnicima Niša simbolično pokazali “ žute kartone” zbog nezakazivanja “aerodromske” sednice.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, sednica Skupštine grada Niša trebalo bi da bude održana u petak 22. juna. Predsednik Skupštine Rajković nije želeo da odgovori na pitanja našeg lista u vezi sa održavanjem sednice, a odgovore u vezi sa tim izbegava vežć duže od mesec dana.

Ukoliko Niš želi da izbegne prinudnu upravu, skupštinska sednica mora da bude održana najkasnije do 23. juna, pošto po Zakonu o lokalnoj samoupravi one moraju da se održavaju u roku od 90 dana. Skupština grada Niša poslednji put je zasedala 23. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari