Krizni štab za 10 dana zabrane okupljanja iznad pet osoba i radno vreme do 17, Brnabić protiv 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da uvedemo najmanje deset dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti, istakla je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Brnabić je rekla da se nastavlja sa postojećim merama, iako je medicinski deo zahtevao usvajanje „mnogo restriktivnijih mera“.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba izjavila je da je epidemijska situacija u Srbiji juče i danas nešto bolja iako su brojke i dalje tako velike da to ne izgleda tako. Ukazala je da je Medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se uvedu restriktivnije mere, da smatra da bi te mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele i do toga da stane imunizacija, prenosi RTS.

Obraćajući se medijima nakon sednice Kriznog štaba, premijerka je navela da je Medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se usvoje mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje.

„Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao da uvedemo najmanje deset dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti i ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica“, obajsnila je premijerka.

Podvukli su da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi.

„Ja i dalje smatram da bi ove mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele do toga da stane imunizacija“, kaže Brnabić i dodaje da imunizacija sada ide, jer su ljudi shvatili ličnu odgovornost.

Što se tiče epidemijske situacije, ističe da deluje da situacija stagnira i polako padaju brojke.

„Ono što je pozitivno u svemu ovom negativnom je što se smanjuje razlika u broju hospitalizoavih i otpuštenih. Ta razlika je danas bila 100. Deluje da se stabilizuje stvar, ali videćemo u narednim danima kako to ide“, kaže Brnabić.

Kada je reč o vakcinaciji, kaže da 79 lokalnih samouprava ima više od 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva, devet je oko 50 odsto i četiri imaju manje od 30 odsto vakcinisanih.

Do 30 godina starosti imamo 22,7 odsto vakicnisanih. „Jako loše, ali to je ono na čemu moramo zajedno da radimo“, poručuje Brnabić.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je zabeležno nešto više od sedam hiljada novoobolelih i čak 51 umrlih od korona virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS, uoči sednice Kriznog štaba, da smo poslednja dva dana u zaravnjenju epidemijske krive na vrlo visokom nivou i da su svesni da vakcinacija mora da krene mnogo ozbiljnije, ali da se i mere moraju kombinovati.

Tiodorović je juče ukazao da je jedina izlazna strategija iz ove situacije „vrlo jasna“, a to je da u roku od 10 do 15 dana treba vakcinisati 20 do 25 odsto onih koji nisu vakcinisani a da će, ukoliko do toga ne dođe, biti predložene nove mere.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije da je epidemiološka situacija „katastrofalna“ i da je jedini izlaz vakcinacija.

„Da uvedemo sada restriktivne mere smirilo bi se i imali bi ponovo katastrofalnu situaciju. Jedini način je vakcinacija i podrška čitavog našeg društva procesu vakcinacije. Država je svoj posao uradila na najbolji način“, rekla je tada Brnabić.

Ona je dodala da ne veruje u (restriktivne) mere i intervencionalizam države da se vakcinacija spovede.

„Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Kriznog i ne slažemo se. Moja je odgovornost. Ja ne verujem u iste mere kao što su bile pre vakcine. Zašto onda imamo vakcine, zašto mi moramo da radimo nešto mimo sveta. Pokazale su nam neke druge države – kad vakcinišu 80 odsto populacije kako izgleda epidemiloška slika i da se vraćaju normalnom životu“, izjavila je Brnabić pre nekoliko dana.

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Slobodan Marinković podneo je Javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv Brnabić zbog, kako je obrazložio, svog nečinjenja, naročito u poslednjih nekoliko nedelja, u vezi s katastrofalnom epidemijskom situacijom i protiv ministra Prosvete Branka Ružića, zbog pokušaja uništavanja zdravlja dece u školama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.