Krkobabić: Očuvanje sela zadatak od nacionalnog interesa 1Foto: Ministarstvo bez portfelja

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je Mačvanski upravni okrug, on je tom prilikom izjavio da je očuvanje i revitalizacija sela je zadatak od opšteg nacionalnog i društvenog značaja.

Očuvanje i revitalizacija sela je zadatak od opšteg nacionalnog i društvenog značaja i više nego bitno je da budemo jedinstveni u tome. Sela i male sredine zaslužuju isti tretman kao veliki gradski centri i naše opredeljenje je da definišemo jednu novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja i sve ono što institucionalno mora da je prati. Ta nova politika treba da bude sinteza više različitih politika koje moraju da se susreću i presecaju, a ne da idu paralelno, da bi čitav taj koncept bio primenljiv na terenu“ rekao je danas ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Bogatić, jedne od osam opština Mačvanskog upravnog okruga.

Ministar se u zgradi Opštine Bogatić sastao sa čelnicima ove i drugih opština ovog upravnog okruga, stručnim službama za poljoprivredu, direktorima zadruga i zadrugarima. Svoj stručni doprinos sastanku dali su Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU, Borislav Kovačević, narosni poslanik, Malenko Majstorović, predsednik Zadružnog saveza Kolubarskog i Mačvanskog okruga i Mladen Ignjatović, doajen zadrugarstva, navodi se u saopštenju.

Krkobabić je podsetio da su potencijali Mačve, osim stočarstva i ratarstva, prirodni geotermalni izvori, kapaciteta i do 4000 litara u sekundi, što je ekvivalent vrednosti 30 tona nafte, te da je velika šteta da takva prirodna bogatstva ostaju neiskorišćena. Ministar je pozvao meštane ovih krajeva da osim poljoprivrednih, obrazuju i zadruge u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac, zahvalio je ministru na poseti i rekao da 30 hiljada hektara obradivih površina Mačve čeka na udruživanje malih proizvođača jer na današnjem tržištu ne postoji garantovana otkupna cena, a veliki trgovinski lanci i u manjim mestima traže kvalitet ali i kontinuitet. „Samo udruženi moći će da se izbore“ reči su predsednika opštine koji je potvrdio da će na putu udruživanja biti snažna podrška u ime lokalne samouprave.

Po završetku sastanka ministar je obišao gazdinstvo „Gačića magaza“, vlasnika Zorana Gačića koji se bavi proizvodnjom više vrsta voća i povrća i ima preradu svojih proizvoda u džem, slatko, ajvar, likere, rakije i vino. Dobitnik je nagrade za najbolje kupinovo vino na sajmu etno hrane i pića u Beogradu 2014.godine.

Kako se navodi u saopštenju, ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava je u toku i traje do 15. avgusta 2018. godine za stare i novoosnovane zadruge i do 15.septembra za složene zadruge. Starim zadrugama namenjeno je do 15 miliona dinara, novoosnovanim (one koje su osnovane 2017. i 2018. godine) do 7,5 miliona dinara, a složenim zadrugama, kao novini na teritoriji Srbije, do 60 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari