Kroz šta je prošla mama iz Novog Sada koja je probala da dobije subvencije od države za kupovinu prve nekretnine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ove godine Vlada Srbije donela je uredbu kojom majke koje decu rode od 1. januara 2022. godine, stiču pravo na finansijsku pomoć države za kupovinu prve nekretnine. Uredbom se, između ostalog, određuje visina subvencije, najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepkretnosti. U praksi se to ispostavilo da to nimalno nije jednostavno.

Primer za to je kroz šta je prošla Tanja Sekulić iz Novog Sada, koja je krajem avgusta ove godine, nakon pribavljene sve dokumentacije navedene u Uredbi Vlade, podnela zahtev nadležnoj komisiji, ali se, kao što to obično biva, ispostavilo da fali – jedan papir.

Nakon nekoliko dana, član komisije iz Ministarstva, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ju je, kako tvrdi, obavestio da je dokumentacija stigla, ali da u katastru nepokretnosti ne postoji predbeležba objekta u izgradnji u kojem je ona stan kaparisala i sa investitorom sklopila predugovor o kupoprodaji.

Zato se Sekulić obratila Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove od koje je putem mejla obaveštena da je dokumentacija za upis predbeležbe dostavljena putem centralnog informacionog sistema još 1. februara ove godine, ali i 24. oktobra, nakon njenih više puta ponovljenih urgencija, koje su bile upućene, osim Urbanizmu i članu komisije, i resornim ministarstvima, premijerki, katastru…

Kako se ništa nije dogodilo, kako nam objašnjava ta Novosađanka, ona se obratila republičkom Zaštitniku građana, koji je u svom zaključku naveo da „predmetna dokumentacija dostavljena katastru nije dostavljena putem e-šaltera za upis u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova“.

Urbanizam je, prema navodima republičkog Zaštitnika građana, dokumentaciju prosledio elektronskim sistemom objedinjene procedure, koji nema mogućnost otvorene komunikacije sa službama za katastar nepokretnosti.

„Kada sam sa suprugom otišla u Urbanizam, dobili smo informaciju da oni nemaju pristup e-šalteru, preko kojeg se RGZ-u dostavlja dokumentacija“, ističe Tanja Sekulić.

Zbog toga je Zaštitnik građana pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada, na osnovu žalbe naše sagovornice, zbog „neblagovremenog preduzimanja radnji u postupku za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta“.

Do dana kada je podneta pritužba Zaštitniku građana u Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad 1, nije pronađen dostavljeni elektronski zahtev za upis predbeležbe objekta sa naznačenim brojem građevinske dozvole, navodi Poverenik.

Ona se za pomoć i razješnjenje situacije u kojoj se našla obratila i javnom beležniku koji je sačinio predugovor, ali joj je dao nejasan odgovor u vezi sa nepostojanjem predbeležbe u katastru nepokretnosti, za koju se ispostavilo da je predviđena Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Njime se predviđa da se na osnovu građevinske dozvole i projektne dokumentacije može izvršiti predbeležba objekta u izgradnji, ali ova predbeležba nije uslov za solemnizaciju – potvrdu i overu, ugovora o prometu nepokretnosti kod javnog beležnika.

Javni beležnici ugovore o prometu nepokretnosti u izgradnji overavaju na osnovu građevinske dozvole, prijave radova i projektne dokumentacije iz koje se vidi buduća nepokretnost.

Zakonom je predviđeno da predbeležbu na osnovu građevinske dozvole katastru dostavljaju organi lokalne samouprave nadležni za izdavanje građevinskih dozvola, i ovaj deo postupka, ističu, nije vezan za javne beležnike.

„Javni beležnik, po Zakonu, ne odbija solemnizaciju ugovora o prometu nepokretnosti ili dela nepokretnosti u izgradnji ukoliko objekat nije predbeležen, već samo ukoliko objekat nema prateću neophodnu dokumentaciju, poput građevinske dozvole i projektne dokumentacije“, navode iz Javnobeležničke komore Srbije za Danas.

Prema tome, nakon što solemnizuju ugovor o kupoprodaji nepokretnosti bilo da je objekat završen, odnosno da ima i upotrebnu dozvolu, bilo da je u izgradnji, odnosno da ima samo građevinsku dozvolu, javni beležnici ugovor dostavljaju nadležnom katastru.

„Takođe, javni beležnici promet nepokretnosti ili dela nepokretnosti u izgradnji upisuju u posebnu evidenciju ugovora o kuporodaji, čime se podiže nivo sigurnosti da neće doći do višestrukih prodaja. U načelu, oni podržavaju i upis predbeležbi za objekte u izgradnji i smatraju da bi veći broj predbeleženih objekata u izgradnji dodatno podiglo pravnu sigurnost u prometu ovih nepokretnosti“, zaključuju iz Komore.

Zbog problema u komunkaciji između Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove i Republičkog geodetskog zavoda, naša sagovornica, s obzirom da joj je ostao još vrlo kratak rok za zaključenje konačnog kupoprodajnog ugovora sa investitorom, došla je u situaciju da neće uspeti da ostvari pravo na subvenciju, a samim tim da sebi i svojoj porodici obezbedi krov nad glavom.

„U slučaju da dođe do raskida predugovora ostaće mi minus od 4.000 evra, koje sam pozajmila sa svih strana, za niz troškova, koji su „otišli“ na agenciju, investitora, procenitelja, javnog beležnika i „silne takse“. Osećam se prevareno“, zaključuje Tanja Sekulić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari