Kroz Zrenjanin tutnji blizu 100 kamiona na sat, teških preko sedam tona 1Foto: M.Pudar/Danas

Neslavan rekord zabeležili su zrenjaninski aktivisti kada su ponovo prebrojali kamione koji prolaze gradskom magistralom i konstatovali da ih je sada više u odnosu na prošlu godinu.

Kako kažu iz udruženja Zrenjaninska akcija, izbrojano je 1.036 kamiona preko 7,5 tona.

„To je 94 kamiona na svakih sat vremena, odnosno 1,6 na svaki minut, medijana bi iznosila 93 vozila na 60 minuta“, objašnjava aktivista Bekim Rukeci koji je kamione brojao od šest ujutru do pet popodne, istog dana kao i prošle godine i poredio podatke.

Pre tačno godinu dana, kada je prvi put izašao i izbrojao kamione, magistralom kroz Zrenjanin prošlo je 903 kamiona.

On kaže da je nezavršena obilaznica oko Zrenjanina, pored nedostatka pijaće vode, jedan od najvećih problema koji muči ovaj grad.

„Ono što zabrinjava je činjenica da će se frekvencija teretnog saobraćaja višestruko povećati otvaranjem fabrike guma Linglong ako obilaznica ne bude bila završena. Ukoliko kroz sam centar grada vozila ove veličine budu nastavila da prolaze, često kršeći propise koristeći obe saobraćajne trake, a ne samo desnu, bezbednost svih učesnika saobraćaja biće potencijalno ugrožena. Ovaj broj vozila dovodi ne samo do povećanja nivoa buke, već i zagađenja vazduha“, upozorava Rukeci.

Udruženje Zrak najavilo je da će objaviti uporedne podatke frekvencije saobraćaja sa onim prikupljenim sa senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha u Karađorđevom parku i videti da li se emisija ugljen-dioksida u vazduhu povećala u odnosu na prošlu godinu.

Pozvali su gradsku vlast da se ugleda na Suboticu, gde je 22 kilometra puta oko grada ka granici završeno za godinu dana, dok je obilaznica oko Zrenjanina u procesu gradnje punih 25 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari