Kuburović: Finansijski forenzičari protiv kriminala 1Foto: FoNet/Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavio je danas da je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, omogućava zapošljavanje finansijskih forenzičara, kako bi pomagali u razotkrivanju finansijskog kriminala.

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je formirano u skladu sa novim zakonskim rešenjima.

Ona je, povodom početka njegove primene, naglasila da najveću novinu predstavlja mogućnost formiranja „udarnih grupa“ koje će postupati u složenim predmetima koji zahtevaju multidisciplinarni pristup

Postoji mogućnost i stvaranja „ad hok“ udarnih grupa koje će se baviti određenom tematikom, poput zloupotreba u javnim nabavkama, rekla je Kuburović, prilikom Posbenog odeljenja za suzbinaje korupcije Višeg javnog tužilaštva.

Kuburović je rekla da očekuje da će nova zakonska rešenja, koji uvodi novu organizaciju u sudove i tužilaštva doprineti naprednijem radu tih organa i efikasnijem procesuiranju koruptivnih krivičnih dela.

Prema njenim rečima, uvedena su četiri regionalna centra za suzbijanje korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, koji će postupati u procesuiranju koruptivnih dela.

Tužioci koji će se baviti ovim krivičnim delima imaće nova ovlašćenja“, istakla je Kuburovićeva.

Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva Brankica Marić istakla je da je preduzeto niz mera i radnji kako bi to tužilaštvo spremno dočekalo primenu novih antikoruptivnih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari