U selu Lomnica svečano je otvorena Eko-kuća od slame. Ovaj nesvakidašnji objekat u okviru koga će se održavati kreativne i edukativne radionice za mlade i stara lica ovog kraja jedan je od projekata podržanih u okviru četvrtog konkursa „Dobrota Državne lutrije Srbije“.

Otvaranju Eko-kuće prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Balkanskog fonda za lokalne inicijative, udruženja Inicijativa za održivi razvoj Mostovi i Državne lutrije Srbije, a svečanost je obeležio nastup etno-grupe Lazarica, hora škole Stanislav Binički i Udruženja rok muzičara.

„Proces gradnje specifične učionice na otvorenom je prilika za međugeneracijski transfer znanja i veština. Znanje i iskustvo naših sugrađana koji žive na selu, u gradnji eko-kuća od blata, slame, drveta i kamena su neprevaziđeni. Nažalost, to je umetnost i veština koja je zanemarena, zaboravljena i obezvređena. S druge strane, mladi su okrenuti informatičkim i drugim modernim tehnologijama koje imaju svoje prednosti i opštu primenu, ali koje doprinose otuđenosti, izolaciji i gubitku nacionalnog i kulturnog identiteta. Zato je njihov zajednički rad na ovom projektu prilika da kroz razmenu iskustava, unaprede svoje znanja a time i kvalitet života – istakla je Mirjana Stevanović, predstavnica Udruženja Inicijativa za održivi razvoj Mostovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari