Kučan na komemoraciji povodom smrti istoričarke Latinke Perović: Pričala je hrabro o nacionalizmu kao destrukciji 1Foto: Miroslav Dragojević / Danas

Latinka Perović je bila ličnost koja je bila dovoljno hrabra da priča o nacionalizmu kao o destruktivnoj politici, time je skretala pažnju na postojeći problem sa srpskim nacionalizmom, napisao je u oproštajnom pismu od istoričarke Latinke Perović, prvi predsednik Slovenije Milan Kučan.

U pismu koje je danas na komemorativnom skupu u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) pročitao glumac Milutin Dapčević, Kučan navodi da je Latinka Perović “bila ličnost koja je i zločin u Srebrnici smela da nazove genocidom“.

Petar Žarković, istoričar na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, rekao je da je Latinka Perović bila osoba koja nikada nije prestala da se drži etičkih normi u svom radu i da je uvek gajila najveće poštovanje prema svojim kolegama.

Olga Manojlović Pintar, istoričarka na Institutu za noviju istoriju Srbije, podelila je anegdotu Latinkine omiljene šale na račun istoričara.

– Latinkin omiljeni “istoričarski mim” bio je onaj koji pokazuje kako istoričari pre, tokom i nakon korone nisu promenili svoj položaj, uvek zauzeti svojim knjigama. Često ga je citirala i komentarisala jer se na kraju i oni odražavaju na nju koja je uvek uživala zaokupljena knjigama, ispričala je Manojlović Pintar.

Kučan na komemoraciji povodom smrti istoričarke Latinke Perović: Pričala je hrabro o nacionalizmu kao destrukciji 2
Foto: Miroslav Dragojević / Danas

Brojni prijatelji i kolege su govorili o Latinkinim knjigama „Srpske ideje i ruske replike“ i „Dominantna i neželjena elita“, kao i njenom filozofskom pristupu i idejama za koje se borila. Posebna pažnja je bila posvećena njenom pisanju o idejama i politici Zorana Đinđića i podsećanju na njen stav da su poslednje dve tragedije koje su zadesile Srbiju bile rat koji je „uništio” Jugoslaviju i ubistvo Zorana Đunđića. Prijatelji i kolege koji su se smenjivali na bini za Latinku su naglasili da je bila humanista i da je u središtu svih njenih radova bio čovek, kao i da je ostala verni liberal do samog kraja. U prilog tome prisećali su se njenog članstva u Liberalno demokratskoj partiji (LDP) i Građanskom demokratskom forumu, govorili o njenoj borbi za modernizaciju Srbije i njenim stavovima protiv “sovjetizacije” Srbije.

Ana Miljanić, direktorka CZKD-a je rekla da je Latinka bila česti posetilac CZKD-a, čak 48 puta kako beleži njihova arhiva.

Na kraju komemoracije emitovan je isečak video snimka Latinkinog intervjua u kome se moglo čuti kako priča o idejama za koje se zalagala i politici u koju je verovala da je najbolja za Srbiju.

Latinka Perović preminula prošle sedmice u 89.godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari