U Nišu bi uskoro trebalo da počne da radi zavod za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje lica starijih od 65 godina koja boluju od neke hronične bolesti, saopšteno je u niškom Gradskom veću. U veću očekuju da će se do kraja mandata ove vlasti održati još jedna sednica Skupštine grada na kojoj će odbornici dati saglasnost na osnivanje zavoda.


Gradski većnik Miomir Ranđelović kaže da će u zavodu raditi pre svega stotinak zaposlenih iz Kućne nege Doma zdravlja koji su krajem prošle godine proglašeni tehnološkim viškom, kao i da će se kadar obezbeđivati i iz drugih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Prema njegovoj oceni, Kućna nega je do sada uspešno brinula i o starijim pacijentima, ali je nužna još jedna ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja će biti specijalizovana samo za pacijente trećeg doba. On podseća da u Nišu živi više od 40.000 građana koji su stariji od 65 godina i skoro 7.000 koji su zašli u devetu deceniju.

Gradsko veće Niša usvojilo je predlog o osnivanju zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje sredinom ovog meseca. Inicijativa za osnivanje podneta je još marta prošle godine u skladu sa Nacionalnom strategijom o starenju i evropskim standardima u prevenciji, kućnoj nezi, lečenju, palijativnom zbrinjavanju i rehabilitaciji starijih osoba. Ministarstvo zdravlja je prihvatilo inicijativu i predložilo da se budući niški zavod za gerontologiju uvrsti u Plan mreže zdravstvenih ustanova, što je Vlada odobrila svojom uredbom.

Računa se i na sredstva EU

U odluci Gradskog veća navodi se da će zavod biti formiran izdvajanjem dela opreme i kadra Doma zdravlja. Početno sedište Zavoda biće u objektu Kućne nege u Rajićevoj ulici. Većnik Miomir Ranđelović kaže da „grad planira i da iz IPA fondova EU obezbedi sredstva za izgradnju nove zgrade zavoda, koja će imati i sobe za lečenje pacijenata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari