Kućni ljubimci od sada mogu da uđu u zgradu opštine Novi Beograd 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Skupština Gradske opštine Novi Beograd usvojila je odluku o uvođenju kućnih ljubimaca u prostorije opštine, čime je i zvanično postala „pet frendli“ opština.

Odluka o uvođenju kućnih ljubimaca u prostorije opštine Novi Beograd usvojena je na sednici Skupštine opštine 29. decembra 2023. godine.

Uvođenje pasa i mačka dozvoljeno je u šalter salu, uslužni centar, sve sale u zgradi opštine, kao i u prostorije mesnih zajednica na teritoriji opštine Novi Beograd, prenosi N1.

Odlukom je precizirano da psi moraju biti na povodcu, mačke u transporteru, te da uvođenje opasnih pasa nije dozvoljeno.

Pored ovih uslova, navedeno je da kućni ljubimci koje građani povedu sa sobom u prostorije Opštine moraju biti vakcinisani protiv besnila i obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Prema rečima predsednika opštine Bojana Bovana, uvođenje kućnih ljubimaca u tačno određene prostorije opštine, nastavak je brige lokalne uprave u oblasti zaštite životrinja i kućnih ljubimaca.

„Nadamo se da će ova odluka biti od velike koristi vlasnicima kućnih ljubimaca. Uz pomoć lokalnog tima volontera ARS Novi Beograd želimo da premostimo neku vrstu jaza između njih i onih sugrađana koji nemaju ljubimce i uvedemo veći komunalni red“, kaže Bovan.

On dodaje da je tokom prošle godine je štampano i na ulaze zgrada na Novom Beogradu zalepljeno 5.000 plakata kojima se apeluje na vlasnike kućnih ljubimaca da vode računa o higijeni.

„Planiramo i da posredstvom lokalnog ARS tima postanemo prva opština koja će imati registrovane hranitelje napuštenih životinja“, kazao je Bovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari