Nema potrebe pridavati Vojislavu Šešelju veću pažnju nego što on to zaslužuje, kaže za Danas Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom komentarišući inicijativu da se u EP donese rezolucija kojom bi se osudili retorika i ponašanje lidera Srpske radikalne stranke.

Na konferenciji predsednika Klubova zastupnika u Evropskom parlamentu održanoj juče u Briselu usvojen je predlog Kluba Evropske narodne stranke, a na inicijativu potpredsednika Odbora za spoljne poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije o Šešelju.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike haškog optuženika Šešelja nakon odluke Sudskog veća Haškog tribunala o njegovom privremenom puštanju na slobodu. Evropski parlament će na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritoriju drugih država zagovaranjem projekta „Velike Srbije“ – uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i saradnje među zemljama u regiji.

Očekuje se da će na plenarnoj sednici u Strazburu koja se održava 27. novembra biti održana rasprava o rezoluciji, čiji tekst se usaglašava, a nakon toga i glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari