Televizija Studio B, za koju je objavljen poziv za privatizaciju, duguje bivšim zaposlenima skoro 17 miliona dinara, kolika je procenjena vrednost njihovih akcija u vlasništvu ovog medija, o čemu se već godinama vodi sudski spor. U Studiju B ističu za Danas da će Agencija za privatizaciju sa tom činjenicom upoznati potencijalne kupce, odnosno da se ti podaci nalaze u okviru dokumentacije koja je predata za privatizaciju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u toku je postupak koji je pokrenut po tužbi 51 deoničara Studija B od ukupno 86 za zahtevom da im se nadoknadi vrednost novca koji su svojevremeno uložili u kapital Studija B u postupku poništene vlasničke transformacije televizije iz 1991. godine. Ovaj medij, sada u vlasništvu Grada Beograda, pre 24 godine transformisan je u mešovito deoničarsko društvo, kada se pozivom za upis deonica od 90 zaposlenih odazvalo njih 86 i koji su tokom dve godine uplaćivali novac za svoj deo kapitala. Međutim, to je 1996. godine poništeno kada je odlučeno da Studio B prelazi u vlasništvo grada, a deoničarima obećano da će im njihove akcije biti isplaćene. To se još nije desilo, a kako kažu za Danas u Prvom osnovnom sudu, u toku je još jedan postupak veštačenja duga koji je procenjen na 16,7 miliona dinara.

Privatizacija Studija B izvršena je po zakonu Ante Markovića, ali je ona ubrzo poništena iz političkih razloga. Zaposleni su svojim novcem kupili deonice i sada potencijalni kupci treba da budu obavešteni u vezi sa tim dugom, odnosno da je Studio B dužan zaposlenima da da akcije ili im isplati novac“, objašnjava Lila Radonjić, profesorka Fakulteta političkih nauka, vlasnica produkcijske kuće Mreža i jedna od deoničarki.

Među deoničarima je i vlasnik SOS kanala Dragiša Kovačević koji navodi za Danas da je grupa deoničara bila vlasnik oko 80 odsto kapitala Studija B. Pored godina provedenih u Studiju B, svako je uplatio određenu sumu novca i postao vlasnik dela Studija B. Kada je Skupština grada 1996. godine preuzela Studio B, radnicima je obećano da će im biti isplaćene deonice. Taj spor je na sudu, a Skupština grada prodaje i ono što nije njeno, već pripada deoničarima“, napominje Kovačević.

U Studiju B ističu za naš list da dug nije sporan i da je do danas bilo nekoliko veštačenja, ali je do sada uvek jedna strana bila nezadovoljna revalorizacijom duga, odnosno utvrđenom visinom koja treba da se isplati deoničarima. Oni napominju da ova situacija neće uticati presudno na privatizaciju.

Ukoliko se sudski spor završi pre roka za privatizaciju, dug deoničarima će isplatiti Grad Beograd kao vlasnik Studija B. Ukoliko se to ne desi, to će ostati budućem vlasniku, koji će pre nego što kupi televiziju biti upoznat sa tim od Agencije za privatizaciju“, objašnjavaju u gradskoj televiziji dodajući da je sledeće ročište zakazano za septembar.

Javni poziv

Studio B je prvi državni medij za koji je krajem juna raspisan javni poziv za prodaju. Procenjena vrednost kapitala ove televizije iznosi više od 500.000 evra, što je ujedno i početna cena u procesu privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari