Tokom proteklih nekoliko meseci rumunski državljani kupili su 11 kuća sa okućnicama u pograničnom mestu Srpska Crnja, u Banatu. Prema rečima Mileta Rajića, predsednika Saveta MZ Srpska Crnja, još uvek se ne može govoriti o masovnoj pojavi, ali je ova vrsta investiranja svakom dobrodošla.

– Kuće se prodaju po tržišnim cenama, a cene se kreću od 3.000 do 19.000 evra. To je naša stvarnost, sela se gase, sve je obezvređeno. Rumuni iz obližnjeg mesta Žombolj i iz 50 kilometara udaljenog Temišvara, bez ikakvih barijera prelaze granicu i investiraju, ali za sada se još niko nije doselio – kaže Rajić.

Prema njegovim rečima, lepše i novije kuće kupuju rumunski gastarbajteri, dok manje i starije kuće kupuju rumunski penzioneri. Srpska Crnja ima 4.500 stanovnika. U mestu ima oko 2.000 kuća, a više od 200 je potpuno prazno i napušteno, što je, inače, karakteristika celog Banata, pa susedi mogu da biraju kuće u ponudi.

Meštani Srpske Crnje kažu da se Rumuni ne doseljavaju, većsamo ulažu evre i čekaju da Srbija uđe u EU, pa da zarade na skoku cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari