Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izrekao je juče kritike na račun nedostatka solidarnosti u Evropi kada je reč o problemu izbeglica. On je u izjavi austrijskom radiju „Oe1“ ocenio da je za prevazilaženje problema imigranata neophodna iskrena diskusija o fenomenu bekstva.

„Nužna je je rasprava o tome kako da se ophodimo sa pritiskom migracije“, kazao je ministar spoljnih poslova Austrije. Prema njegovim rečima, u Africi postoji ogroman broj ljudi koji bi radije živeli u Evropi, dok će se broj stanovnika tog kontinenta do kraja veka povećati na četiri milijarde, što je četvorostruko više u poređenju sa aktuelnom situacijom. Usled ovih činjenica, kako ističe, neophodno je da Evropa razgovara o boljem obezbeđivanju granica, kao i borbi protiv krijumčara ljudi.

„Ako u Evropi i dalje ne bude postojala solidarnost u ophođenju sa talasom izbeglica Austrija će biti prinuđena da razmotri zašto je atraktivnija od drugih zemalja“, ukazao je Kurc. On je zaključio da će broj „priznatih“ izbeglica u Austriji biti uvećan 10.000 na 30.000, „a njihova integracija biće ogromna“, ali će Beč prevazići takav izazov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari