Kutja, golubci, koledari, sveta večera: Kako će Ukrajinci u Zaječaru proslaviti Božić 1Foto: A. K.

“Glavno jelo je kutja – žito sa makom, medom i orasima. Tu su i koledari, deca koja dolaze za Božić, a domaćin ih daruje slatkišima”, objašnjava za Danas Ukrajinka Galina Drebot kako se Božić slavi u Ukrajini.

Ona je poreklom iz Lavovske oblasti, iz grada Novi Rozdil. Živela je i u Rusiji, u Sankt Peterburgu, a nakon što je počeo rat u Ukrajini došla je u Zaječar zajedno sa suprugom, sinom, ćerkom, zetom i unukom.

Prema rečima naše sagovornice, priprema za Božić u Ukrajini počinje nekoliko dana pre praznika.

“Prvo sa sređujemo kuću od 4. januara. Tada se sve čisti, pere, usisava i sređuje. Dan kasnije kreće priprema kolača, hleba i torte”, kaže Galina.

Ono što je kod Srba poznato kao Badnji dan i Badnje veče, u Ukrajini se zove Sveto veče.

Kutja, golubci, koledari, sveta večera: Kako će Ukrajinci u Zaječaru proslaviti Božić 2
Foto: M. S. / Danas

“Tog dana ujutru idemo u crkvu, tamo prisustvujemo liturgiji, uzimamo svetu vodu, a zatim žene, po povratku kući, počinju sa pripremom svete večere”, objašnjava tradiciju ona.

Značaj ove večere u Ukrajini je u tome što je porodični praznik, ne ide se u goste, a pripremaju se 12 različitih posnih jela, a za stolom su samo ukućani.

“Glavno jelo je kutja ili žito sa makom, medom i orasima. Zatim se pravi kompot od suvog voća, krofne, specijalni hleb, riba oseledec i pržena riba. Na trpezi je i čuveni ukrajinski boršć, pečurke, varenike sa kupusom, pečurkama ili krompirom, kao i salata od cvekle. Uz sve ovo neizostavna je i posna sarma koja se ukrajini zove golubci i pravi se od slatkog kupusa, a puni pirinčem”, objašnjava običaje iz svoje zemlje Galina.

U večernjim satima kada se sve pripremi, članovi pordice se okupljaju. Na stolu se postavlja sveća, tri vrste hleba i kutja, a najstariji ukućanin započinje svetu večeru molitvom.

Kutja, golubci, koledari, sveta večera: Kako će Ukrajinci u Zaječaru proslaviti Božić 3

“Ranije je to moj otac radio, izgovarao molitvu “Oče naš” i zahvaljivao Bogu na hrani koju imamo. To sad radi moj suprug pošto je on sada najstariji”, ističe naša sagovornica.

Na sam dan Božića, rano ujutru se ide u crkvu, a zatim se dolazi kući i ruča, ali ovog dana isključivo jela sa mesom.

“Prave se kobasice, rolati od mesa. Takođe na stolu je i holodec, kod Srba poznatije pihtije”, objašnjava Galina.

Ono što je u Ukrajini još tradicija jeste da na kućni prag dolaze deca ili koledari.

“To su deca sa maskama koja pevaju božićne pesme, a od nas dobijaju čokolade ili bombone”, navodi ona.

Prema rečima naše sagovornice, Božić se kod njih praznuje tri dana – prvi dan rođenje Hristovo, potom dan svete Marije i treći dan svetog Stepana.

“Ta tri dana su pravi praznik ljubavi”, ističe naša sagovornica.

Za razliku od Srbije gde je paljenje badnjaka tradicija, toga u Ukrajini nema.

“Gledala sam tradiciju kod vas. Vrlo mi je interesantno paljenje drveta. Nabavili smo to drvo (badnjak)  i jedva čekam Badnje veče da svidim kako to izgleda”, uzbuđeno kaže naša sagovornica.

Kutja, golubci, koledari, sveta večera: Kako će Ukrajinci u Zaječaru proslaviti Božić 4
Foto: M. S. / Danas

Njena porodica ostala je bez svega što su godinama stvarali. Već nekoliko meseca su u Zaječaru i za sada je to njihov novi dom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari