Kvinta pozvala srpske stranke na Kosovu da preispitaju odluke o istupanju iz izbornih komisija 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Zemlje Kvinte – SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, pozvale su Srpsku listu i Građansku inicijativu za slobodu, pravdu i opstanak (GISPO) da preispitaju odluke za istupanje iz opštinskih izbornih komisija za glasanje za smenu gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku se navodi da izbori 23. aprila 2023. godine nisu obezbedili dugoročno političko rešenje za severne opštine i da će predstavnička vlast na severu Kosova biti vraćena kada se održe izbori za gradonačelnike uz aktivno učešće svih zajednica.

„Pa, bojkot glasanja 21. aprila neće doneti ovaj rezultat, niti će doneti bilo kakvu korist građanima koji žive na severu. Zato pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na povlačenje, da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije“, navodi se.

Istovremeno, Kvinta je pozvala Vladu Kosova da odgovori na brige građana na Kosovu i da deluje profesionalno tokom tog procesa.

Kvinta je pozvala i da se obezbede uslovi da svi građani koji imaju biračko pravo na severu Kosova imaju mogućnost da glasaju.

„Žalimo zbog izjava Srpske liste i drugih političkih aktera Srba sa Kosova koji pozivaju na odustajanje od učešća na ovom glasanju. Demokratsko učešće je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da izabrane institucije predstavljaju građane kojima služe“, navodi se u saopštenju.

Posle ostavke, Srpska lista i Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak imaju još jednu priliku da budu deo opštinskih izbornih komisija, pošto je Centralna izborna komisija (CIK) juče odlučila da tim strankama da rok do 11. aprila da zamene članove koji su podneli ostavke ranije ove nedelje.

Ukoliko se otaj rok ne iskoristi, iz CIK-a su najavili mogućnost da prazna mesta budu popunjena predstavnicima civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari