Kada su se Holandija i Argentina poslednji put sreli na tlu Južne Amerike „gaučosi“ su na svom terenu podigli „zlatnu boginju“ i po prvi put postali prvaci sveta. Onda je to isto osam godina kasnije za nogom pošlo Maradoninoj generaciji, a ukoliko igrači u plavo-belim dresovima predvođeni Lionelom Mesijem uzdignute glave napuste i stadion u Sao Paulu biće u prilici da se bore za novi naslov planetarnog prvaka.

Međutim, to im uopšte neće biti lako jer će na drugoj strani terena biti „lale“ koje su već jednom ispustile titulu pre četiri godine, pa će sigurno silno motivisani ući u današnji meč (22.00) kako bi iz drugog puta dokazali svetu da su najbolji. Sastav Holanđana za tako nešto ima i znanja i iskustva, ali i trenera koji ume da postavi dobitnu taktiku za svaki meč.

Argentina u poslednje dve decenije nije imala zapažene rezultate na međunarodnoj sceni s obzirom da je najdalje stizala do četvrtfinala, a da na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu nije prošla ni grupnu fazu. Zato cela nacija očekuje od izabranika Alehandra Sabelje da u komšiluku dođu do najviših dometa što bi za njih bilo duplo slavlje – em bi bili prvaci sveta, em na tlu najvećeg rivala Brazila. Igra „gaučosa“ ne obećava tako nešto jer su na svim dosadašnjim susretima pobeđivali minimalnim rezultatom. Protiv Švajcarske su morali da se čupaju pred kraj produžetka, dok im je jedna osrednja Nigerija uspela da postigne čak dva gola. Međutim, u maniru najvećih reprezentacija, Argentinci igraju najbolje kad je najteže, pa su uvereni da će tako biti i na najvećem izazovu u dosadašnjem delu turnira.

– Znamo da ćemo igrati protiv ekipe koja poseduje jedan od najboljih kontranapada na svetu jer imaju veoma brze igrače. Zato moramo biti oprezni i precizni u dodavanjima kao ne bismo gubili loptu na sredini terena. Ako to uradimo sprečićemo njihovo veliko oružje, a istovremeno i otvoriti mogućnost za naše kvalitetne napade – smatra vezista Argentine Havijer Maskerano.

Međutim, Sabelja u sastavu neće imati Anhela di Mariju, koji je na asistenciju Mesija presudio Švajcarskoj i sprečio penal završnicu. Ako mu je za utehu, u konkurenciju za sastav se vraća Aguero koji se prema informacijama lekara oporavio od povrede, pa ostaje da se vidi gde će mu biti mesto u timu, odnosno da li će zauzeti svoju poziciju u napadu, ili eventualno uz Lavecija i Gaga u isturenom delu veznog reda. Nakon odsluženih parnih kartona uz desnu aut liniju odbrane verovatno se vraća i Roho, dok selektoru ostaje da se odluči da li će na štopera staviti standardnog Fernandeza, ili će prednost dobiti Demikelis koji se dokazao protiv Belgije.

S druge strane terena biće jednako motivisani Holanđani sa željom da ova generacija konačno nešto uradi na međunarodnoj sceni i zaleči duboke rane sa prethodnih velikih takmičenja. Naime, „lale“ su u prethodnom finalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi poražene golom Andreasa Inijeste pred istek zaustavnog vremena, pa im je želja da najpre dođu u priliku da se bore za trofej, a onda i da ga podignu. Takođe, Holanđani znaju kako je biti poražen u polufinalu, za razliku od Argentine, jer su u borbi za finale posustajali na Mundijalu 1998. kao i u četiti navrata na Evropskim prvenstvima.

– Argentina je tim svetske klase i zaslužuje da bude među četiri najbolje ekipe. Ali mi želimo da izmerimo svoju snagu protiv najboljih, i ne samo to, želimo i da pobedimo. Polufinale je fantastičan rezultat, ali znamo kakav je osećaj izgubiti titulu i voleli bismo da sada uzmemo trofej – istakao je prvotimac „lala“ Dirk Kajt.

Ono što daje optimizam da je ovako nešto moguće su prikazane igre u Brazilu. U najvažnijem susretu grupne faze deklasiran je branilac titule Španija (5:1) čime su joj se revanširali za poraz u finalu 2010. a sada žele i osvetu za poraz u finalu 1978. Takođe, „lale“ su zablistale protiv Čilea kada se odlučivalo o prvom mestu u grupi, a onda su usledila dva provlačenja kroz iglene uši u poslednjim trenucima meča protiv Meksika i na penale protiv Kostarike. Ostaje da se vidi da li će De Jong moći da konkuriše za sastav, ali i bez njega Luj van Gal ima nekolicinu igrača svetske klase. Tu su pre svega Roben i Snajder koji nakon klupskog žele da se dokažu i na reprezentativnom nivou, kao i Van Persi koji je propustio veći deo sezone a na Mundijalu je golovima već dokazao da je željan igre.

Silesen: Želimo osvetu

– Ako osvojimo Svetsko prvenstvo biće to osveta za poraz u prošlom finalu, ali i finalu 1978. u kojem nas je Argentina pobedila. Ali prvo moramo odigrati polufinale i proći dalje, a tek onda razmišljati o peharu. Imamo igrače za to, ali mi smo pre svega dobar tim. Proučili smo igru Argentine, znamo kako igraju i uveren sam da ćemo pobediti – očekuje standardni golman Holandije Jasper Silesen.

Zabaleta: Holandija u mislima

– Mnogi već pričaju o mogućem čuvenom finalu između Argentine i Brazila, ali mi ne. Da mislimo već o finalu bilo bi to pogrešno. Nama je samo Holandija u mislima i kako da pobedimo u polufinalu. Da se zadržimo na zemlji, odigramo i pobedimo tu utakmicu, a onda možemo da razmišljamo o protivniku u finalu – prizeman je defanzivac „gaučosa“ Pablo Zabaleta.

Holanđani izbačeni iz hotela

Reprezentacija Holandije bila je prinuđena da uoči današnjeg polufinala promeni hotel u Rio de Žaneiru u kojem su se nalazili tokom celog Mundijala kako bi se njihove sobe oslobodile za predstavnike sponzora i FIFA funkcionera. Doduše, u klauzuli ugovora o smeštaju „lale“ su pristale na ovakvu mogućnost ukoliko dođu do polufinala, ali za očekivati je bilo da će organizatori imati na umu mir potreban polufinalistima i odustati od selidbe koja je manji problem ljudima koji sede u loži i posmatraju jedan od najvažnijih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari