Laste najviše vole Padej 1Foto:EPA/ FAROOQ KHAN

Laslo Sevenjhazi iz Padeja kod Kikinde pobednik je takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, koje je organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U njegovom domaćinstvu gnezdo je svilo čak 43 para seoskih lasta, pa je vredni domaćin pored laskave titule osvojio i 1.000 kilograma kukuruza.

Veza između Lasla i seoskih lasta je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

– Tradicionalno stočarstvo izuzetno je važno za očuvanje staništa i ugroženih vrsta flore i faune. Srećni smo što možemo da nagradimo Lasla jednom tonom kukuruza kao znak podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima i zahvalnosti za ljubav koju on i njegova porodica imaju prema divljim pticama. Hvala svim poljoprivrednicima koji su se javili. Trudićemo se da i narednih godina obezbedimo nagrade za čuvare ptica, kaže Slobodan Knežević, rukovodilac programa „Proleće uživo“, u okviru koga se organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale. U takmičenju je učestvovalo 77 domaćinstava iz svih delova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari