Lažni budistički monasi na ulicama Beograda 1Foto: Pixabay / Pexels

Theravada budističko društvo „Srednji put“ upozorilo je da se u poslednje vreme, na ulicama Beograda mogu videti „budistički monasi“ koji zaustavljaju ljude, nude im brojanice i uz novčanu nadoknadu uručuju ih radeći nekakav nazovi „ritual“, čije značenje samo oni znaju.

Kako je istakao predsednik ovog udruženja Branislav Kovačević, lakovernost naših ljudi, dobar imidž miroljubive religije, koji budizam kod nas ima, i veština ovih prevaranata dovoljni su im, da pribave znatnu materijalnu korist.

„Na taj način, Beograd se našao na neveseloj listi svetskih metropola poput Njujorka, Londona, Hong Konga, Budimpešte, Praga i drugih u kojima ovi prevaranti deluju. Svetska iskustva pokazuju da prevaranti uglavnom dolaze iz Kine, tako da je kod nas ovo, rekli bismo, samo jedna ružna nuspojava inače odlične vesti kao što je nedavno otvaranje direktne linije Peking-Beograd i ukidanje viznog režima“, istakao je Kovačević.

Uznemirena i zgrožena ovakvom bezobzirnom zloupotrebom imidža budističkih monaha i religije kojoj pripadamo, Budistička zajednica „Srednji put“ želi da skrene pažnju javnosti, ali i organa gonjenja na ovu praksu, koja nema nikakve veze sa budizmom, niti sa pravilima koja regulišu život i ponašanje budističkih monaha.

„Naprotiv, budistički monah ne sme da traži bilo šta, pogotovo ne novac, naročito van manastirskog prostora, dakle od slučajnih prolaznika na ulici. Ono što može da radi tokom prakse „pindapat“, koju oni koji su posetili recimo Tajland mogu da vide svakodnevno, jeste da ćutke stoji na ulici za monaškom zdelom i sebe učini dostupnim za svakoga ko želi da razviju praksu darivanja, i to isključivo hrane“, navodi se u saopštenju.

Oni upozoravaju Beograđane i stanovnike drugih gradova da ne nasedaju na trikove ovako prerušenih prevaranata i ne daju im novac, koliko god im oni izgledali dobroćudno ili „mistično“. „Oni imaju samo jednu moć, a to je moć da prevare neobaveštene“. ističe se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari