Ledeni dani u Srbiji, ne krećite na put bez zimske opreme 1Foto: EPA / GRZEGORZ MOMOT

Ulazimo u period hladnog vremena, sa temperaturama koje će se u najtoplijem delu dana kretati ispod nultog podeljka, ali i sa padavina u vidu snega.

Najavljene snežne padavine u pojedinim delovima naše zemlje mogu doneti novi snežni pokrivač visine od 10 do 20 cm, kažu iz RHMZ .

Zbog toga iz AMSS apeluju na građane da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, jer mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila, smanjuju njegovu stabilnost i zahtevaju pažljivo upravljanje.

Sneg ovog jutra provejava na području jugozapadne, centralne i južne Srbije. I pored intezivnih intervencija putara na posipanju kritičnih deonica, jak mraz i jutarnje niske temperature pretvaraju svaku iole vlažnu deonicu u led ili izraženu poledicu na koju posebno upozoravamo vozače. Po ovakvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila, ali i izbegavti nagla skretanja kao i nagla ubrzanja i iznenadna kočenja, navode iz AMSS.

Republički hidrometeroološki zavod za danas prognozira ledeni dan, najviša temperatura neće prelaziti 0 °C. Oblačno i veoma hladno, mestimično sa snegom, samo na severu ujutro i pre podne malo i umereno oblačno i suvo. Očekuje se formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača, uglavnom u centralnim, istočnim i južnim krajevima. Vetar u većem delu slab i umeren, na severu i planinama povremeno i jak, severni i severoistočni. Najviša temperatura od -4 do 0 °C.

Za naredne dane do 1. Marta na području Srbije očekuju se ledeni dani. U jutarnjim satima umeren, lokalno i jak mraz, u većini mesta od -12 do -5 °C, a najviša dnevna temperatura od -6 do -2 °C., a očekuje se formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača, od 5 do 10 cm na severu, od 10 do 20 cm u ostalim predelima a na planinama lokalno i više.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari