Ledolomac „Greben“ isplovio je sa pristana u Tekiji kako bi prokrčio put kroz led za brodove „zarobljene“ u đerdapskim Kazanima.

Naime, vezanih desetak dana sa temperaturama koje nisu prelazile peti podeljak ispod nule, a u noćima znale da živu u termometru spuste i ispod 15 Celzijusovih stepena, uticali su da se Dunav dobrim delom zaledi.

– Na potezu od Hidroelektrane „Đerdap 1“ do Lepenskog vira, takozvani ledostoj je gotovo 100 odsto. Brodska prevodnica na našoj strani HE „Đerdap 1“ od ponedeljka ne radi i prevođenje brodova nije moguće zbog leda – rekao je za Danas kapetan unutrašnje plovidbe Srećko Nikolić iz Lučke kapetanije Prahovo, dodajući da je Rumunija plovidbu obustavila još u petak.

Debljina leda na donjem toku Dunava kroz Đerdap kreće se između pet i deset santimetara, pod ledom su svi rukavci u ušća pritoka Dunava na ovom potezu. Kako saznajemo, ledolomac „Greben“ i narednih dana će razbijati led na Dunavu kako bi se sprečilo stvaranje ledenih čepova i omogućila bezbedna plovidba rečnih konvoja iz podunavskih zemalja, kao i proizvodnja struje u đerdapskim hidrocentralama.

Sibirske hladnoće

Prema rečima „dunavskih vukova“, kada su zime na Đerdapu po hladnoći nalik onima u Sibiru, led se na Dunavu najpre formira na mestima gde se reka sužava. To je na 1.042. kilometru ispod stene Babakaj, kod starog Golubačkog grada i Sikolovca. Tako je sve do 999. kilometra i velike širine koju stvara Porečki zaliv kod Donjeg Milanovca i dalje do ulaska u đerdapske Kazane, na 974. kilometru. Ledolomci kako kažu, mogu u Đerdapskoj klisuri, gde je Dunav i najuži, da savladaju i razbiju nataložen led debljine i do jednog i po metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari