"Tebi su sigurno bacili crnu magiju, ima jedan deda koji je skida": Lekar otkriva za Danas tajne kako se ovih dana leče moždani udar, epilepsija i rak 1Foto: Myriams-Fotos / Pixabay

Da lekari i sada „guraju“ svoje pacijente na lečenje kod nadrilekara, travara, „dede koji skida crnu magiju“, ljudi koji prave meleme za razna stanja i bolesti dokaz je, kako za Danas kaže dr Aleksandar Ivković, radiolog iz Niša, poraza medicine. On opisuje za Danas šta je sve lično video ili čuo od svojih kolega pre nekoliko dana i upozorava da smo stigli dotle da je postalo „jako opasno“.

„Pacijent ima karcinom pluća. Pored svega što je rečeno o tome, kao i šta je neophodno uraditi, počev od konzilijuma, u razgovor se uključio specijalista pulmolog i doslovno rekao: `Znam jednu ženu koja pravi meleme za tumore. Daću vam njen broj telefona. Ne treba bežati od alternative, naši stari su se tako lečili`. U pitanju je pacijent koga već duže pratim. Njemu je inače bilo rečeno pre dve godine da ide kući i da će da umre za 15 dana“, priča dr Ivković za Danas.

Takođe, kako dodaje, ostao je bez reči kada je čuo reči dečjeg neurologa koji se obratio majci deteta sa apelepsijom rečima:

„Dajte detetu čaj od rastavića, lekovi nisu potrebni“.

Lekar
Foto: Pixabay / Bokskapet

Ili, kako Ivković dodaje, pacijentu koji je dobio moždani udar neurolog je propisao potrebnu i tačnu terapiju, ali nije se zaustavio na tome.

Osobu s moždanim udarom šalju da mu skinu crnu magiju

„Ovo je izgovorio pacijentu: `Slušaj, ima jedan deda, skida crnu magiju. Tebi su sigurno bacili crnu magiju, znam taj kraj`. Takve stvari osrtave vas bez teksta“, ističe sagovornik Danasa koji je najsvežije „primere lečenja“ opisao i u svom blogu.

On otkriva još jedan „vid lečenja“ doktora neurologa koji osobi koja je dobila šlog kaže da ne mora da se vezuje „za ove lekove iz apoteke i neka slobodno uzme narodne“.

„Ili, pacijent je kod lekara opšte medicine i potpuno su nejasni njegovi simptomi. Lekar mu kaže da bi on, da je na mestu pacijenta, otišao na kvantnu medicinu jer tamo `sve kažu šta imaš`. Isti lekar tvrdi da on tamo odlazi svakog meseca“, otkriva Ivković.

Dodaje još drastičniji primer da je lekar rekao pacijentu koji ima šlog da pije sok od nara jer samo on može da pomogne.

Kada je postalo važnije dodovoravanje pacijentima od njihovog lečenja?

Bezbrojni su primeri u vezi sa probioticima i suplementima koji se savetuju pacijentima, nastavlja naš sagovornik, i pita „da mu neko objasni od kada je važnije dodvoravanje pacijentu od njegovog lečenja“.

„Izneo sam vam samo delić onoga što se svakodnevno dešava po ordinacijama. Verovatno nikoga nije briga. Od 2017. godine je krenula ekspanzija lečnje kod raznih vidara, travara i ostalih. Sada smo došli dotle da možete da častite ako sretnete samo jednog pacijenta koji se tamo nije lečio pre nego što se javio lekarima“, priča ovaj doktor.

"Tebi su sigurno bacili crnu magiju, ima jedan deda koji je skida": Lekar otkriva za Danas tajne kako se ovih dana leče moždani udar, epilepsija i rak 2
Dr Aleksandar Ivković, Foto: Privatna arhiva / Facebook

Na pitanje Danasa koliko je opasan poruka koju lekari sami šalju obolelima da, iako su specijalisti, ne veruju baš u svoju efikasnost, ali i efikasnost zvanične medicine u celini, te da je neophodno da se uključe i nadrilekari (nadrilekarstvo je kažnjivo), travari, vračevi da skidaju crnu magiju, on kaže:

„Više je opasnosti u tome. Najčešća je da se građani prekasno jave na prvi pregled kada više ništa ne može da se preduzme jer je bolest uzela maha. To je opasno po život. Mi smo u sredini po broju obolelih u EU od raznih bolesti, a po smrtnosti u samom vrhu“, navodi on.

Sa druge strane, i pacijenti sada imaju utisak da sami sebi mogu da propišu terapiju, postave dijagnozu i leče se.

„Dođu i kažu da ih doktor obamanjuje terapijom. Umesto da popiju propisanu dozu leka, celu tabletu, oni piju četvrtinu jer smatraju da im je toliko neophodno. Isto tako, oboleli ulaze kod lekara sa zahtevom da im propiše određenu terapiju koju su sami sebi odredili. Pojedini lekari ih poslušaju“, ističe on.

„Videla sam na interenetu, to vaše nije tačno“

On je pre nekoliko dana imao slučaj pacijentkinje koja ga je ubeđivala da snimak njene bolesti nije isti na interenetu, gde se ona podrobno obavestila kako bi to trebalo da izgleda, uključujući i oblik tumora.

„Rekla mi je da je ona videla na interentu kako izgleda slika i da to ne izgleda kao na snimku njenog sopstvenog dela tela. Objasnio sam joj da postoje razne slike, ali i razni tumori, i da to što je ona videla je nešto sasvim drugo. Stvarno je sve to skupa o čemu sam govorio jako opasno. Meni se po prvi put desilo da sam mora da izbrojim prvo do 10, pa tek onda nastavim razgovor s pacijentkinjom“, priča Ivković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari