Lekari neće posao u bolnici na kraju grada 1Kovid bolnica u Novom Sadu Foto: sajt Pokrajinske vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na na Instagram profilu snimak spoljašnjosti i unutrašnjosti nove kovid bolnice na Mišeluku, proglašavajući izgradnju gotovom.

„Ovo je nova bolnica u Novom Sadu koju smo izgradili za samo četiri meseca. U njoj će naši lekari, siguran sam, uspeti da spasu hiljade života“, navodi Vučić na profilu.

Kako se vidi na snimku, izgrađene su tri lamele, a prikazana je i oprema u intenzivnim jedinicama.

Nova kovid bolnica prostire se na 19.500 kvadrata i ima više od 400 kreveta za poluintenzivnu i 220 kreveta intenzivne nege.

Nigde, međutim, nema najave da li će i kada bolnica biti svečano otvorena.

Kamen temeljac položen je 28. aprila, a Vučić je najavio da će bolnica biti završena do 1. septembra.

Vučić je gradilište obišao i pre dve nedelje kada je ocenio da se radovi privode kraju.

U izgradnju i opremanje ove bolnice uloženo je šest milijardi dinara.

Prvobitno je bilo saopšteno da će radovi koštati 4,15 milijardi.

Za opremanje bolnice izabrana je firma Magna pharmacia iz Beograda, koja je dobila isti posao i za kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu.

Izgradnja i opremanje bolnice izvedeno je u netransparentnom postupku, a novac iz republičkog budžeta vanredno je izdvajan čak četiri puta.

Usled novog talasa epidemije korona virusa ponovo je sve više pacijenata na bolničkom lečenju.

Kako saznajemo od potpredsednika Granskog sindikata zdravstva Vojvodine Stevana Malića, zaposlenog u Kliničkom centru Vojvodine, u novu bolnicu biće prebačeni pacijenti iz kovid klinika KCV.

Na taj način će se, kako kaže, razdvojiti kovid pacijenti od ostalih.

Pacijenata će, dakle biti, ali da li će biti lekara i medicinskih sestara koji će ih lečiti i brinuti o njima.

To pitanje je osnovano pošto se na javne oglase za popunjavanje radnih mesta u novoj bolnici prijavilo malo zdravstvenih radnika.

Naime, traženo je 1.143 medicinska radnika, a primljeno je svega 216 medicinara, dok je na 142 pozicije za nemedicinske radnike primljeno 100 novozaposlenih.

Iako je isticano da vlada veliko interesovanje za ovaj konkurs, ispalo je suprotno.

Tako je recimo traženo 20 specijalista interne medicine, a primljeno je dvoje.

Zaposleno je petoro specijalista radiologije na 16 otvorenih mesta, dok je primljen samo jedan od potrebnih osam infektologa, od potrebnih osam izvršilaca.

Nema dovoljno ni majstora i tehničara za održavanje opreme.

Svi su primljeni na određeno vreme, medicinari na šest, a nemedicinski radnici na tri meseca.

Pokušali smo da od direktorke Kliničkog centra Vojvodine dr Edite Stokić saznamo da li će nova kovid bolnica, kako je najavljeno, biti otvorena, odnosno početi sa radom 1. septembra, da li će i kada u nju biti prebačeni kovid pacijenti koji su trenutno na lečenju u KCV, a odgovore nismo dobili.

Direktorka KCV je, pre nekoliko dana, izjavila za RTS da će u novoj kovid bolnici „najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KC Vojvodine predvoditi rad u ovoj bolnici, a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje“.

Sindikalac Malić potvrdio je da se i do sada angažovanje zdravstvenih radnika na lečenju kovid pacijenata odražavalo na lečenje ostalih pacijenata, pa, očekuje to i ubuduće.

Plan

Prema planu, nova kovid bolnica u Novom Sadu izgrađena van grada, trebalo bi posle završetka epidemije korona virusa da postane gradska bolnica u okviru KCV.

U Vojvodini 500 novih slučajeva

U Vojvodini je u ponedeljak registrovano 497 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čega je u Novom Sadu 157 novoobolelih (dan ranije 104). Broj novoobolelih u pokrajini je dvostruko veći nego pre 24 časa (236). Među novoobolelima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina. Trenutno je u Vojvodini 4.197 obolelih od kovida 19, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Lekari neće posao u bolnici na kraju grada”

  1. Nema ko da radi,to je zbog odnosa prema „medicinarima“ odnosno medicinskim radnicima kako se zapravo nazivaju. Sto zbog odlaska velikog broja u inostranstvo nezadovoljni uslovima i platama,sto zbog veoma loseg odnosa prema njima koji sve vise lici na robovlasnicki poredak.

  2. Njihova zakletva vredi isto koliko i reci alkoholicara mrtvog pijanog „necu vise nikad da pijem“. Bar malo treba da ih je sramota. Pa nek ide ko oce u nemacku,svedsku,ali ko nece neka radi bre. Ko pita vojnika jel oces ti na ovu karaulu…ajde more

  3. MK.zbog takvih i sa takvim stavom i ponasanjem mladi i odlaze.Mi ce mo u Srbiji imati alternativu u Avganistancima Iracanima i drugima

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.