Lekari poručuju: Srce nam je slomljeno. Preopterećeni smo 1kovid bolnica

Devet zdravstvenih ustanova iz Minesote, uključujući poznatu Majo kliniku, objavilo je otvoreno pismo u lokalnim medijima u kome pozivaju građane da prime vakcinu i to rečima „Srce nam je slomljeno. Preopterećeni smo“ i „Situacija je kritična“

– Naši doktori, sestre i zaposleni u zdravstvenom sistemu rade sve što mogu da se pobrinu za vas kada ste bolesni. Pa ipak, svakoga dana vidimo bolesti i smrti koje su direktna posledica kovida 19 a koje su mogle biti izbegnute – navodi se u pismu, i ističe se  „situacija je kritična“.

Dalje se navodi da su intenzivne nege prenapunjene, i da u svakom krevetu u bolnicama leži po pacijenta.

– Ova pandemija je promenila način na koji radimo i demoralisala mnoge od naših zaposlenih. Naše bolnice su sigurne ali naša sposobnost da obezbedimo negu je ugrožena. U svakom trenutku nekome od vaših bližnijih može biti potrebna naša pomoć. Infarkt. Saobraćajna nesreća. Rak. Moždani udar… Zlokobno pitanje se nameće: Da li ćete moći da dobijete negu u vašoj bolnici bez odlaganja? Danas to nije sigurno – dalje piše.

Zdravstvene ustanove stoga postavljaju pitanje – Kako smo došli u ovu situaciju u 2021 – skoro dve godine od kada je smrtonosna pandemija počela?

– Kako kao društvo možemo stajati i posmatrati kako ljudi umiru kada jednostavna vakcina može sprečiti bolest opasnu po život? Vaš pristup zdravstvenoj nezi je ozbiljno ugrožen. Moramo sada delati – ističe se u pismu.

Taj poziv na delanje je poziv da se prime vakcine, uključujući i buster dozu, da se nosi maska i održava socijalna distanca, da se građani testiraju ako imaju simptome kovida 19, ali i da građani ohrabre ljude iz svoje okoline da prate ove korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari