Da li 130 ruskih lekara ima licencu za rad u Srbiji i gde oni mogu da rade? 1Foto: Pixabay

Prema evidenciji Lekarske komore Srbije (LKS), u 2023. godine izdate su 164 privremene licence lekarima, stranim državljanima. Od tog broja, najviše privremenih licenci izdato je lekarima, državljanima Rusije (65), slede državljani Turske (11), SAD-a (10), Ukrajine (8), kao i državljani zemalja iz regiona i drugih zemalja, kažu za Danas u toj instituciji.

Lekari, njih 130 iz Rusije, kako je za Danas navela Aleksandra Gusak, ruska doktorka sa stalnom licencoim za rad u Srbiji, trenutno rade u Srbiji, ali retki imaju stalne licence za rad, dok mnogi samo privremene, neki idu u kućne posete ruskim državljanima, ali i rade u privatnim klinikama ili onlajn u Rusiji.

Njene informacije baziraju se, kako je sama navela, na podatke iz Telegram grupa, glavnom kanalu informisanja ruskih lekara i državljanja u Srbiji.

LKS: Kada lekar, strani državljanin, može da radi u Srbiji?

Kako za Danas navode u LKS, zdravstveni radnik koji je strani državljanin može neposredno da obavlja zdravstvenu delatnost u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, pod uslovom da je dobio privremenu licencu u Republici Srbiji u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

lekari
Foto: Pixabay/maleni_ferrari

Prema njihovim informacijama, privremena licenca se izdaje zdravstvenom radniku koji je strani državljanin, ako pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuje ulazak, kretanje i boravak stranih državljana u Republici Srbiji, ispunjava uslove da je dobio pismeni poziv od zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse, za privremeno, odnosno povremeno obavljanje zdravstvene delatnosti, kao i da ima licencu, odnosno drugi odgovarajući dokument izdat od strane nadležnog organa iz države u kojoj ima prebivalište, odnosno boravište.

Kako u LKS objašnjavaju za Danas, potrebno je i da strani zdravstveni radnik „primenjuje zdravstvene tehnologije koje se obavljaju u Republici Srbiji, odnosno zdravstvene tehnologije koje se ne obavljaju u Republici Srbiji, a za koje je izdata dozvola za korišćenje nove zdravstvene tehnologije u skladu sa ovim Zakonom, odnosno da primenjuje metode i postupke lečenja, lekove i medicinska sredstva u skladu sa propisima kojima se uređuje zdravstvena zaštita“.

„Privremenu licencu izdaje nadležna komora zdravstvenih radnika, a privremena licenca može da ima ukupno trajanje do 180 dana u toku jedne kalendarske godine“, kažu u LKS.

Ne podrazumeva dostavljanje državljanstva

Istovremeno, odgovarajući na pitanje Danasa o broju zdravstvenih radnika iz Ruske Federacije koji su podneli zahtev za profesionalno priznavanje stranih školskih isprava u Republici Srbiuji u 2022, 2023. i 2024. godini, u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije kažu:

„Imajući u vidu da postupak priznavanja stečenih stranih školskih isprava ne podrazumeva dostavljanje državljanstva od strane podnosilaca zahteva, nažalost nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene podatke“, naveo je u pisanom odgovoru za Danas Časlav Mitrović, direktor Agencije.

On nas je uputio na linkove Agencije u kojima možemo da se informišemo o postupku priznavanja stranih diploma, kao i statističkim podacima u njihovom Informatoru o radu.

Postupak nostrifikacije diplome objasnila je za Danas ruska doktorka Aleksandra Gusak nanvevši porocedure, postupke i dužinu čekanja za nostrifikaciju njene diplome Fakulteta interne medicine u Moskvi.

Ruski lekari, Aleksandra Gusak
Aleksandra Gusak, Foto: Privatna arhiva

Kako sam nostrifikovala diplomu?

„Ja sam svoju diplomu nostrifikovala 2017. godine. Morala sam prvo da odem kod sudskog tumača da je prevede i to je trajalo nekoliko dana. Tu dokumentaciju sam poslala u Agenciju za kvalifikacije, priznavanje visokoškolskih diploma. Oni priznaju samo šest godina studiranja, ali ne i specijalizaciju. Ko je završio šest godina interne medicine, on je sada u Srbiji doktor opšte medicine. Ko je završio šest godina Fakulteta za pedijatriju, on je sad isto doktor opšte medicine. To je problem kod pedijatra. Ne mogu da dobiju stalne licence jer ne znaju da leče odrasle ljude. Iz Agencije su mi posle dva meseca poslali odluku da se moja diploma priznaje kao ekvivalent diplomama lekara opšte medicine“, istakla je naša sagovornica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari