Tim povodom predsednik opštine Živoslav Lazić održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je za nastalu situaciju optužio odbornike Skupštine, ali i pojedince iz opozicije koji ovu situaciju koriste kako bi iznudili njegovu ostavku.

-Obaveštavamo javnost da od sutra ( 02.03.2010. godine) poslovi sakupljanja, odvoženja i odlaganja otpada na području opštine Veliko Gradište nisu mogući, te da će grad, ali i sva sela sa gradištanske teritorije u narednom periodu biti blokirani smećem, a zdravlje žitelja opštine ugroženo. Tome predhode odluke 17. sednice SO Veliko Gradište održane 16.02.2010. godine sazvane na zahtev 12 odbornika opozicionih partija za koje su glasali odbornici Srpske radikalne stranke, Grupe građana „Za selo i grad“, Nove Srbije, kao i prisutni odbornici Socijalisticke partije Srbije i G 17 plus. Iako je Opštinsko veće pre ovog zasedanja apelovalo na savest odbornika da takve odluke ne uvrste u dnevni red, niti ih usvoje jer time direktno ugrožavaju žitelje opštine Veliko Gradište, ali i budžet opštine, odbornici su se o taj apel oglušili.Kako su navedene odiuke, na žalost, ipak donete, Opštinsko veće se od istih apsolutno ograđuje i obaveštava javnost da će sve buduće posledice zbog izglasavanja gore navedenih odluka snositi odbornici Skupštine opštine koji su za njih glasali.

Na pitanje da li će da podnese krivične prijave protiv odbornika zbog poništenja dve sporne odluke koje mogu da izazovu velike posledice po opštinu i građane, Lazić je rekao da ne može, već će podneti žalbu Ustavnom sudu Srbije, da bi kasnije rekao – U pravu ste, trebalo bi da snose odgovornost za poništenje ovih odluka.

-Podsetiću da je Opštinsko veće na sednici odrzanoj 29.12.2009. godine donelo Zaključak o formiranju Komisije za vođenje pregovora o smanjenju cena usluga sa predstavnicima Konzorcijuma izvrsioca kojima su povereni poslovi sakupljanja, odvozenja, odlaganja otpada i poslovi održavanja higijene na teritoriji opštine Veliko Gradiste. Sazvana na zahtev predsednika opštine Veliko Gradište, 16. sednica na kojoj je trebala biti doneta i zvanična Odluka o formiranju ove Komisije, nije održana tri puta zbog nedostatka kvoruma, nedolaska odbornika opozicije i pojedinih odbornika Socijalističke partije Srbije na istu. Pojedini građani opštine Veliko Gradište su u proteklih nekoliko meseci tražili smanjenje cena usluga upravljanja čvrstim otpadom, a ne obustavu odnošenja smeća i grad blokiran istim, te mi je dužnost da javnost, a pre svega žitelje opštine obavestim ko je odgovoran za otpad koji će ubuduće zatrpavati ulice sela i Velikog Gradišta. Tim pre što je za sanaciju i rekultivaciju postojeće deponije potrebno oko godinu dana.

Poslednja rečenica bila je povod za pitanje predsedniku opštine Veliko Gradište, zašto sanacija nije urađena tokom 2009. godine jer je još 2008. Gorica Ćurčić, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine zabranila upotrebu deponije i naložila njenu hitnu rekultivaciju, a u septembru 2009. godine, opštinski inspektor za ekologiju Mladen Slepčević, podsetio na potrebu određivanja lokacije za novu deponiju.

-Ovakvu odluku odbornici su doneli jer postojeću deponiju smatraju „divljom“, iako sanitarne deponije u Srbiji imaju samo Lapovo, Vranje i Leskovac. Pošto nisu odredili novu, 2. marta, kad navedena odluka stupi na snagu, smeće neće imati gde da se odlaže, pa će ono zatrpati celu opštinu, Umesto da se sedne i razgovara o korekcijama ovog ugovora, što je u svakom trenutku moguće, oni su podbunili građane da već mesecima rade na svoju štetu – izjavio je Lazić.

On je na konferenciji za medije potvrdio da je postojeća deponija nelegalna, kao i da je znajući za to apelovao na odbornike da glasaju za ugovor sa grčko- srpskim konzorcijumom Spider Serbia, ali je uporno ponavljao da sanitarne deponije u Srbiji imaju samo tri od 167 opština i gradova. Predsednik opštine je tom prilikom naglasio da ga to ne amnestira od odgovornosti, ali da je to učinio za dobrobit svih žitelja opštine Veliko Gradište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari