Leskovac: Penzioneri tuže državu u Strazburu zbog oduzetih penzija 1Leskovac Foto: Wikipedia/Vladimir Bogdanović

Ulice grada Leskovca oblepljene su plakatama u kojima se penzioneri kao i njihovi naslednici, pozivaju da se jave na određeni broj telefona radi tužbe i povodom zasedanja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kako bi im se vratile umanjene penzije koje su im oduzete protivzakonito i bez pitanja.

Iza tog obaveštenja stoji Udruženje za zaštitu potrošača „Bela lađa“ koje deluje u celoj Srbiji, a ovoga puta krenuli su iz Leskovca, saznaje agencija Beta.

Kako su objasnili u tom udruženju, reč o penzionerima kojima je umanjena penzija za pet odsto od 2014. do 2018. godine, a ponuđena im je besplatna pravna pomoć za pokretanje tužbe.

Jedan od advokata u odgovoru za agenciju Beta navodi da nakon prijave penzionera ili njihovih naslednika, pravni tim tog udruženja podnosi u upravnom postupku PIO fondu da donese rešenje o utvrđivanju iznosa i priznavanje prava na vraćanje dela penzije koji je zakinut u periodu od 2014. godine do danas.

Inače, Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija novembarske penzije u 2014. godini zakinut im je deo penzije, a sa ovom praksom nastavilo se sve do septembra 2018. godine.

Pozivajući se na taj zakon, penzije koje su bile veće od 25.000 dinara, Fond PIO umanjivao je svakog meseca, bez donošenja rešenja nadležnog organa.

Advokati dodaju da u slučaju da PIO odbije njihov zahtev, uložiće žalbu, a ukoliko drugostepeni organ PIO fonda odbije i tu žalbu, pokrenuće upravni spor pred nadležnim Upravnim sudom.

„Penzioner neće imati nikakvih troškova za vođenje upravnih postupaka i upravnih sporova, ni prema sudu ni prema advokatskoj kancelariji. U upravnom postupku se ne naplaćuju sudske takse, niti se očekuje veštačenje“, naglasili su advokati.

Upitani da li se do sada desilo da je nekome vraćena ta razlika u penziji, advokati kažu da jeste i da im se iz Leskovca javio veliki broj penzionera.

Iz udruženja su rekli da su se susreli, nakon što su oblepili grad plakatama, s pozivima i pretnjama iz Leskovca, a u sve se uključila i policija.

„Zvali su nas i ispitivali ko smo. Policija se umešala. Prijavljuju nas u SUP-u. Vrše pritisak zato što smo obavestili penzionere, a vidimo da je PIO fond Leskovca dobro uništio svoje penzionere po broju poziva. Sa 20 i 30 posto umanjenja penzija, pa to nema nigde“, kažu iz Udruženja „Bela lađa“.

Iz udruženja dodaju da ništa protivzakonito ne čine, samo na taj način obaveštavaju penzionere i da nikakvu naknadu ne uzimaju, odnosno, da rade volonterski.

„Oni se jave nama a mi prosleđujemo našim advokatima s kojima sarađujemo, a oni ostalo preuzimaju na sebe i odrađuju tako da u celoj priči penzioneri nemaju šta da izgube, sem da im se vrati novac koji im je nelegalno oduzela država“, naglasili su advokati.

Ukoliko dobiju sudski spor i sud dosudi naknadu za zastupanje, pravni tim ovog Udruženja želi da objasni penzionerima da će troškove naplatiti neposredno od suprotne strane – od PIO fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari