Leskovčani pisali Vučiću zbog planirane gradnje višespratnice na mestu parka 1Leskovac Foto: Wikipedia/Vladimir Bogdanović

Stanari zgrada kod takozvane „Pepeljuge“ u centru Leskovca, koji više od pola godine vode borbu protiv izgradnje višespratnice na mestu gde se nalazi park za decu, uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zahtevajući od njega da im pomogne.

Ujedno su najavili i krivične prijave protiv odgovornih u Gradskoj upravi i u Direkciji za urbanizam.

S obzirom da je u novembru prošle godine zvanično odobrena izgradnja višespratnice u ovom delu grada, a nadležni ništa ne preduzimaju, ovi Leskovčani su po drugi put pisali Vučiću, kako bi, navode, bar malo povećali šanse da lično on pročita to pismo i to što je moguće pre, budući da idu izbori.

„Nije ni nama, a možda ni Vama preostalo mnogo vremena za rešavanje našeg problema. Ako ste, nadamo se, nekim slučajem pročitali naše prvo pismo koje smo Vam poslali krajem maja prošle godine zajedno sa peticijom i prvih 1.000 potpisa onda se možda još uvek sećate da smo Vam i tada posebnu pažnju skrenuli na investitorski urbanizam koji je počeo veoma snažno da udara na javni prostor u našem gradu i koji nema milosti čak ni za parkiće i igrališta za našu decu“, kažu stanari u pismu predsedniku Srbije.

Konkretno su ukazali na problem koji imaju sa očuvanjem parkića i igrališta u užem gradskom centru na kom je planirana izgradnja višespratnice.

„Ako je moguće, molimo Vas uključite se Vi i/ili Vaš kabinet direktno i izvršite pritisak na Gradsku upravu Grada Leskovca kako bi odgovorni u istoj konačno počeli raditi svoj posao kako treba i u interesu svih građana, a ne samo investitora“, navode dalje stanari.

Po njihovim rečima, generalni sekretar im je početkom juna 2021. godine u odgovoru na prvo pismo između ostalog napisao da prema Ustavu, predsednik države nema nadležnosti da postupa po njihovom dopisu.

„Da budemo iskreni, takvim odgovorom Vašeg generalnog sekretara bili smo prilično iznenađeni a i pomalo razočarani. Naime, svesni smo mi da prema Ustavu Vi nemate nadležnosti da postupate po našem dopisu, ali smo takođe i svesni da ste u poslednjih nekoliko godina mnogo puta postupali po mnogim drugim pitanjima koja takođe nisu spadala u domen Vaših nadležnosti. Štaviše, gledajući, slušajući i čitajući sredstva javnog informisanja stekli smo utisak da ste se nažalost više bavili takvim pitanjima nego onima koji su prema Ustavu u Vašoj nadležnosti“, pišu dalje.

Najavljuju da će, pored krivičnih prijava protiv odgovornih, Gradskom prvobranilaštvu podneti inicijativu da se pokrene poništenje Rešenje o otuđenju zemljišta.

„Krivične prijave ćemo podneti Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu i/ili Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, s obzirom da i sami verovatno znate po kom principu funkcionišu ‘nezavisna’ javna tužilštva po manjim gradovima uključujući i Leskovac“, stoji u pismu predsedniku Srbije.

Pomenute prijave će, kažu, biti jedna odlična prilika da se vidi kako u praksi funkcionišu nezavisno tužilaštvo i sudstvo koje je pre par nedelja izglasano na referendumu.

Po urbanističkom planu Odeljenja za urbanizam parcela na kojoj se nalazi park, predviđena je kao višespratnica, dok je prema podacima Katastra, 2012. godine Grad Leskovac otuđio i do danas je tri puta menjala vlasnika.

Trenutni vlasnik je firma „BM Invest grupa“ koja je, posle višenedeljnih protesta stanara protiv izgradnje, podnela krivične prijave protiv nekoliko njih.

Oni su tada potpisivali i peticiju, prikupili preko 1.300 potpisa, međutim kako se lokalna samouprava nije dovoljno uključila u rešavanje njihovog problema, drugi put su uputili otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U ovom pismu Udruženje „Zeleni ustanak“ poziva Vučića da lično dođe da ih poseti i tako se na licu mesta upozna sa „jednim urbanističkim zločinom“, odnosno, kako ističu, posledicama investitorskog urbanizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari