LGBT karavan kreće kroz Srbiju 1Foto:FI Felipe ( Aladim) Hadler

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije obeležava se sutra širom sveta, ali i u Srbiji nizom događaja. „LGBTI Karavan“ krenuo je danas kroz Srbiju i u naredne tri nedelje posetiće ukupno deset gradova. Večeras gostuje u Niškom kulturnom centru od 18 časova tribinom „Niko nije Slobodan dok svi nismo slobodni“.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Kako je saopštilo UG „Egal“, ovaj karavan je osmišljen tako da otvori javni prostor za diskusiju o LGBTI temama upravo tamo gde se o njima najmanje priča – u unutrašnjosti. „Na osnovu iskustva rada na terenu primećeno je da na lokalu nedostaje sadržaja koji kao temu imaju LGBTI. Mržnja, predrasude i stereotipi nastaju iz nedovoljnog poznavanja i nedovoljne informisanosti i upravo zbog toga „Karavan“ putuje da pruži priliku najširoj javnosti da se upozna sa LGBTI osobama, njihovim iskustivma i svakodnevnim problemima“, ukazuju iz Egala.

Osim Niša, „LGBTI Karavan“ će posetititi: Vrnjačku banju (17. 5.), Svilajnac (18. 5.), Kragujevac (19. 5.), Kruševac (20. 5.), Novi Sad (1. 6.), Vrbas (2. 6.), Apatin (3. 5.), Zrenjanin (7. 6.) i Inđiju (8.6.), dok će završni događaj biti organizovan u Beogradu polovinom juna. U svim gradovima, koji su birani na osnovu slučajeva nasilja i/ili diskriminacije koje su prijavljivani UG „Egal“ biće organizovana tribina na kojoj će govoriti pripadnici i pripadnice zajednice, predstavnici i predstavnice državnih institucija Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Ženske parlamentarne mreže i drugih.

Takođe, sutra će u beogradskom Medija centru biti održana konferencija za medije Parade ponosa Beograd pod nazivom „Homofobija u Srbiji: Kud plovi ovaj brod?“ na kojoj će biti ukazano na položaj LGBT osoba u Srbiji – od pravnog aspekta do svakodnevnog života.

Neke od tema biće: Da li će se ulazak Dveri i povratak SRS u parlament odraziti na LGBT prava; Zašto je Parada ponosa najvažniji događaj na planu ljudskih prava u Srbiji; Da li je Parada uticala na „povećanje broja“ LGBT osoba i kako; Zbog čega je međunarodnoj zajednici važno da se u Srbiji poštuju prava LGBT osoba i šta to znači našoj državi na putu ka Evropskoj uniji; Kakav je pravni položaj LGBT osoba u Srbiji i koji su nam zakoni neophodni kako bi se prava LGBT zajednice unapredila. Na konferenciji će govoriti Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava, Boban Stojanović iz Parade ponosa Beograd, Klod Kan, savetnik UN rezidentnog koordinatora u Srbiji, Marijana Stojčić, sociološkinja i Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija.

Još jedan događaj biće održan sutra na Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije – Gej strejt alijansa (GSA) će proglasiti dobitnika ili dobitnicu nagrade „Duga“ za 2015/16. godinu. Ceremonija će se održati u Skupštini grada Beograda u 14 časova. Žiri je odlučio da u uži izbor uđu Merlinka – festival kvir filma, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, glumac Slaven Došlo, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP-a Aleksandar Stojmenović i portal E-novine.

Gayten-LGBT i Labris vas i ove godine organiozuju queer piknik povodom obeležavanja ovogodišnjeg IDAHoBiT dana. Lezbejke, gejevi, biseks, trans*, queer, aseksualni, arodni, birodni, bez roda, cisrodni, rodnoqueer, rodno fluidne, nebinarne, osobe trećeg roda, cross-dresseri, drag kraljice i kraljevi, žene, muškarci, ljudi, su pozvani da dođu sutra u prostorije Labrisa od 17 do 19 časova, „da se družimo uz bejgl, domaće kilflice, voće i neku super muziku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari