LGBT udruženja najavljuju bojkot Prajda ako se ne povuče "Civil rajt difenders" 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković najavio je danas da će portal GejEho (GayEcho), magazin Optimist i Međunarodni festival LGBT filma – Merlinka bokotovati Beograd Prajd ove godine, sve dok se švedska organizacija Civil rajt difenders (Civil Rights Defenders) i njen predstavnik Goran Miletić ne povuku iz organizovanja.

U saopštenju se navodi da je organizacija Civil rajt difenders, koja je i organizator i donator Beograd Prajda, uspela da izgura sve srpske LGBT organizacije, ukine Upravni odbor i skrajne najvidljivije lice Beograd Prajda Marka Mihailovića i da postane „jedini organizator prošlogodišnjeg debakla od Evro Prajda“.

„Smatramo da je srpska LGBT populacija talac švedske organizacije Civil rajt difenders i njihovog predstavnika Gorana Miletića i da se tome mora stati na put“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje ta organizacija je „uzurpirala“ društvene mreže Beograd Prajda i bez konsultacije sa organizacijama u Srbiji najavila Nedelju ponosa od 4. do 10. septembra.

Od te organizacije traži se da prestane sa aktivnostima koje su u vezi sa organizacijom, prikupljanjem sredstava od sponzora i donatora u ime Beograd Prajda, kao i da prestanu da zastupaju Beograd Prajd ispred državnih institucija, diplomata i javnosti.

Traži se i da dostave detaljan finansijski izveštaj o organizaciji Evro Prajda i javno objave ocenu te manifestacije i da se povuku iz organizacije beogradske parade i vrate je lokalnim organizacijama.

„Pozivamo druge LGBT organizacije, organizacije za ljudska i manjinska prava, medije i javnost da nas podrže u ovom bojkotu sve dok se situacija ne promeni. Ako ste nezadovoljni organizacijom EvroPrajda i Beograd Prajda do sada, znate šta vam je činiti“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari