Mesec dana pre isteka kalendarske godine Vlada Srbije raspustila je SO Babušnica i imenovala privremeni petočlani organ (čine ga po dva predstavnika DSS i po jedan iz SPO, Nove Srbije i SPS), čime je stavljena tačka na sukobe oko toga ko ima većinu u lokalnoj Skupštini. Ocenjujući prošlu godinu, predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović kaže za Danas da je uz sve teškoće i probleme minula godina bila uspešna.

Mesec dana pre isteka kalendarske godine Vlada Srbije raspustila je SO Babušnica i imenovala privremeni petočlani organ (čine ga po dva predstavnika DSS i po jedan iz SPO, Nove Srbije i SPS), čime je stavljena tačka na sukobe oko toga ko ima većinu u lokalnoj Skupštini. Ocenjujući prošlu godinu, predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović kaže za Danas da je uz sve teškoće i probleme minula godina bila uspešna.
– I pored dobro poznate političke situacije, uspeli smo da uradimo mnogo toga. Završili smo lokalne puteve u mnogim selima. Sada se popravljaju putevi prema Dragincu, Vavi i Aleksandrovcu. U Dragincu se prave dva puta i gradi vodovod. Kambelevac je dobio novi most, asfaltira se i put u dužini od 300 metara. U Mesnoj zajedinici Babušnica uradili smo dve ulice i napravili tri igrališta . Za sledeću godinu smo planirali da igrališta za male sportove napravimo u Donjem Striževcu, Suračevu, Zavidincima, Kambelevcu i Vavi- kaže Jovanović.

Kažnjeni smo

-Uvođenjem prinudne uprave mi smo kažnjeni. Neko izmišlja da je neko od građana naše opštine tužio ministra Zorana Lončara, pa smo zbog toga kažnjeni. Do skora nisam u sve to verovao, ali sam nedavno saznao kako sam ja kao predsednik opštine tužio ministra Lončara i da su nam zbog toga uskraćene pojedine donacije. Istine radi, treba reći da je član DHSS tužio ministra Lončara, ali da to nema veze sa nama. Od mene se tražilo da on povuče tužbu. Ko je, ustvari, kažnjen – da li predsednik opštine ili građani. Što me jednostavno nisu pozvali i rekli da ćemo biti kažnjeni ako ja budem i dalje predsednik. Bio sam spreman da podnesem ostavku samo da bi Bababušnica dobila planirana sredstva – kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da je razočaran u Nacionalni investicioni plan.

Vlada se obrukala

– Na žalost, našu opštinu su zadesila klizišta. Vlada Srbije se, međutim, obrukala. Mi smo od Vlade za saniranje infrastrukture dobili milion, a za stradale kuće tri miliona dinara. To je nedovoljno. Iz naših samostalnih izvora smo sva ta silna klizišta sanirali. Podsećam da su odsečene pojedine mahale u selima Vuči Del i Jasenov Del. Klizišta je bilo i u Našuškovici, Studeni, Strelcu, Valnišu, Kijevcu, Gorčincu, Radinjincu, Linovu, Ljuberađi, Zavidincu, Krnjinu, Kaluđerevu. Klizišta su nam nanela velike štete. Uložili smo dosta sredstava, sanirali puteve, pa meštani nisu odsečeni od sveta. To je najveći uspeh ove lokalne samouprave – kaže Jovanović.

– Rečeno je da će svaka nerazvijena i pogranična opština dobiti po 400 evra po glavi stanovnika. Mi smo dobili 40 evra po glavi stanovnika. Dobili smo od NIP 1,1 milion evra, a nadao sam se da ćemo dobiti oko četiri miliona evra – kaže Jovanović.
Na pitanje koliko je nestabilna politička situacija koja se završila uvođenjem prinudne uprave omela planove i kontakte, Jovanović kaže da je ta situacija i te kako doprinela da opština ostane bez određenih sredstava.
– Kao što je poznato, pripadam političkoj stranci SDP, koja nije u koaliciji stranaka koje čine republičku vlast i koje kreiraju i politiku u lokalnim sredinama. U Babušnici se desilo da pripadnici stranaka koje čine republičku vlast ne učestvuju u lokalnoj vlasti. Mnogo puta sam govorio, a ponavljam i ovoga puta. U Babušnici smo imali jedan paradoks. Umesto da ti ljudi traže što više sredstava od svojih predstavnika u Vladi pa da imaju sada čime da mašu u kampanji, oni su se ponašali u stilu – nemojte da dajete Babušnici – kako bi narod video kako se živi. Kao da ne gazimo iste ulice. Dakle, lični interesi su doveli do svega ovoga. Ovo što se desilo nije želja sredine, već želja četiri ili pet pojedinaca – kaže Jovanović.
Odgovarajući na pitanje da li ćete sada, uprkos svemu, sa članovima Privremenog organa sarađivati, Jovanović kaže da i posle svađe mora da postoji dogovor, odnosno da sila boga ne moli.
– Seli smo i dogovorili se da radimo. Ja sam tako radio i sa SO koja je imala većinu. Ja ne mogu da teram neke lične hirove zato što je Vlada odredila da umesto SO bude privremeni organ. Sarađivaću sa njima sve do onog momenta dok vidim da rade u interesu opštine. Onog momenta kada vidim da rade u ličnom interesu i ne rade na dobrobit sredine, obavestiću Vladu i sa njima prekinuti svaku saradnju. Dogovorili smo da počnemo da radimo. Skupština opštine kojoj je predsedavao Nikolča Stojković ove i prošle godine je usvajala budžet i rebalans. Raspuštena je druga SO koja nikad nije usvajala budžet i normalno je da se raspusti. Ona nikada nije radila – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari