Lidija Komlen Nikolić: Vlast po svaku cenu pokušava da kontroliše sudije i tužioce

Predsednica Udruženja javnih tužilaca Srbije (UTS), o problemima u funkcionisanju sudova i tužilaštava tokom pandemije, za Danas

Ostavite komentar


  1. samo je dovoljno pustiti glas da ce biti reizbora i ocenjivanja rada….i sami ce se ulagivati nazadnjacima

  2. Postovana Gospodjo,
    Vasa ocena rada Tuzilastva ne odgovara stvarnosti , bar u delu koji je meni poznat. Kada kazem da tuzilastvo radi van okvira Ustava i zakona, mislim na VJT i AJT Novi Sad u predmetu VJT NS Br: 464/16. Ovi Tuzilacki organi zataskali su dva krivicna dele (protiv zdravlja i zivota ljudi i ubistva sa predumisljajem nelecenjem), kod obicnog gradjana – Nikole Dokmanovica,
    Korupcija je bila ocigledna: zamenjen je nalaz SMO iz Nisa koji je pruzio osnove za sumnju, odustalo se od obaveznog uputstva koji bi pruzio dokaz za osnovu sumnju.Nije sprovedena istraga,
    Zar Drzavi Srbiji nije u interesu da se provere moje sumnje na ova dva krivicna dela, na prijavljene falsifikate medicinske dokumentacije, na pogubno dejstvo sukoba interesa rada lekara u privatnoj praksi i drzavnoj sluzbi, nelecenje pacijenta prema mikrobioloskom nalazu sto za posledicu ima umiranje koje se mozda moglo spreciti? Sakrivanje ovakvog dela je veliko drustveno zlo , zdravstvena zastita stanovnistva je od posebnog drustvenog isteresa. Ne radi se o jednom pacijentu.
    Placem dok citam Vas clanak o zakonitom i profesionalnom radu Tuzilastva ,
    Supruga zrtve krivicnih dela:
    Slavica Dokmnovic , dipl,pravnik u penziji

  3. … Vlast kontroliše sudije i tužioce u ovoj zemlji zadnjih 100 godina, a s vremena na vreme se čuje priča o nezavisnom sudstvu pa bi onaj ko ne vidi i ne čuje a pritom i nema glavu i u glavi pomislio da je sudstvo iznad (a u stvari ispod) vlasti !

  4. Postovana Gospodjo,
    Za mene nije problem u izvrsnoj vlasti jer ja sagledavam problem iz ugla ostecene strane. Sto manje ovakvih slucajeva kao sto je moj, i slika pravosudja ce biti lepsa, pravdenija. Samo primenite pravo na pravicno sudjenje. To znaci sudjenje u skladu sa Ustavom i zakonima RS i medjunarodno priznatim ugovorima. U mom slucaju tuzioci su , iz njima poznatih razloga izasli iz okvira Ustava i zakona i sproveli su samovolju, Prijavila sam sumnju na korupciju. Odgovori na svim nivpima isti. Resavsko prepisivacka skola. Molim, istrazite moje sumnje, ako nisam u pravu primenite zakonske reperkusije protiv mene.
    Slavica Dokmanovic. dipl.pravnik penziji

    1. Prestanite samo da se zalite uvazena gospodjo LK. Pocnite da obavljate i posao za koji vas placamo mi poreski obveznici ove zemlje.Postaje krajnje degutantno slusati vase argumente. Sto konacno i vi sudijene odgovorite predsedniku AV u njegovom stilu obracanja ili promenite posao.Zbog takvog stava vecine sudija i njihovog „zabijanja“ glava u pesak i dosli smo danas u ovakvu situaciju.Pa ne moze jedan Aleksandar Obradovic i njemu slicnj da obavi i vas posao a da vama ostane cast, pozicija i materijalna korist.

    1. Tako je! Za sve ste vi u tuzilastvima krivi. Ne koristite pravna sredstva za odbranu integriteta. Idete linijom manjeg otpora. Zato, ne placite. Vi ste krivi!
      Ej, ko je smeo dati na uvid snimke predsedniku? Sto niste to istrazili. Sve je u vasem dvoristu, a vi necete da pocistite (a mozete, ali za to treba hrabro srce, koje vi ocigledno nemate).

  5. Zbog takvih kao što je LK Nikolić nam je pravosudje najgore u Evropi Ja sam advokat a nemam veze sa SNS i dok ne uklonimo ovakve tužioce nema nam pomaka Čudi me da joj list Danas daje prostor ne znam o čemu se radi nepbaveštenost ili nešto drugo.

  6. Ako smo pre md zakonom svi isti (znam da nismo), u čemu je razlika između pritiska vlasti i pritiska Marinike Tepić, Aleksića iz Jeremićeve stranke, ali i drugoh opozicionih političara.

    1. Kad Vučko pritiska on pritiska jer ima moć. Kad Marinika pritiska ona ustvari ne pritiska jer nema moć. Kapiš?

    2. Razlika je u tome što pritisak na pravosudje ne vrši „izvršna vlast“ već uska grupacija na čelu sa A Vučićem gde postoji realna opsnost da oni kontrolišu sve što se dogadja u zemlji. To je druže moj klasična diktatura. Tepićeva i društvo, za razliku od predhodno pomenutih, nemaju realnu moć da sprovedu prinudu pod pritiskom i zato predstavljaju „rešiv problem“.

  7. Koliko sam ja razumela ovu izjavu Lidije Komlen Nikolić ona je svojom kritikom obuhvatila sve: i izvršnu vlast zbog pritisaka na pravosuđe i zakonodavnu vlast koja kasni sa izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa, kao i tužilački i sudijski kadar. Svi u strahu za opstanak na funkciji ili potkupljeni. Mislim da je ocena realna i jasno je da je naše pravosuđe na dnu dna.Nema boljitka dok se ne posmenjuju svi u vrhu pravosudnih organa.Tužioci i sudije koji se plaše šta će reći ministar pavosuđa, predsednik vlade ili predsednik države, ne treba da sede na tim mestima.

    1. Za Sandru i advokata Radovica,
      Na osporavam misljenje Gospodje Lidije da je kriza u pravosudju sistemska i da su potrebne opsezne reforme. Ne osporavam, jer meni nisu dostupni podaci za takvu analizu, i to je normalno.
      Medjutim ovo tvrdim: Nasi zakoni su dobri ali se ne primenjuju. Ja sam samu sebe zastupala pred tuzilackim i sudskim organima u Novom Sadu . Za resavanje moje krivicne prijave, a kasnije i tuzbe , pozivala sam se na odredbe ZKP, ZPP i Ustava. Tuzilacki i sudski organi su prekrsili 10 clanova ZKP i clan 32.stav 1, Ustava, sa ciljem da opstruisu krivicni postupak i sprece istragu. Znaci, opis stanja ne bi bio ni slican danasnjem da se primenjivao Ustav, ZKP i ZPP.
      Opsezna reforma je kao suma. A gde je drzo.? To drvo su pojedinacni slucajevi ostecenih gradjana koji lutaju, jer nemaju zakonski okvir za svoja prava.
      Hvala za vreme dok ovo citate,
      Slavica Dokmanovic, dipl.prav u penziji

  8. Samo pokušava?!! Koliko vidim, vlasti taj posao kontrolisanja sudija i tužilaca odlično ide i napravljen je savršeno razrađen sistem, koji funkcioniše besprekorno! Srbja je školski primer nepostojanja podele vlasti, sve je potčinjeno izvršnoj vlasti, a izvršna vlast je potčinjena jednom čoveku!

  9. A vi ste za Ljiljanu Smajlović i Verana Matića tražili 5 godina robije kad su otkrili da tužilac smiče dokaze u slučaju Ćuruvija. Udruženje tužilaca, sudija i advokata! Svi! Sa krimimalcima ste svi u jednom kazanu, štitite jedni druge. Kad je država tražila oštrije kazne svi ste skočili na noge lagane! Naše pravosuđe je najveća mafija u Srbiji.

  10. „Tu tužilac treba da lupi šakom o sto i kaže „zna se ko vodi policiju“.“

    U tome i jeste problem – što se zna ko vodi policiju. Što tužilac sam po sebi ne može da uradi ama baš ništa. U potpunosti zavisi od (ne)saradnje policije.
    Sada smo u situaciji da tužilac može našto da traži od policije, a ovi da mu se smeju u lice i kažu „Ne pada nam na pamet da uradimo to“

    „a kolege su dobile i naknadu štete u sudskom postupku od tih tabloida“

    I to je problem – tabloidima je to sitniš koji ispadne kroz bušne džepove. Kad naknade štete za takve stvari budu 10, pa i 100 puta veće, pa se neki tabloid samozatvori posle 2-3 takve presude, da vidimo hoće li nastaviti po starom.

  11. Kako ono beše „riba smri od glave“
    „Naše najstarije i najiskusnije sudije“ još uvek imaju Brozovu crvenu knjižicu pod jastukom, a odmalena su naučeni da „pravosuđe“ iako preduđuje „u ime naroda“
    „presuđuje“ u ime aktuelne vlasti inače lete iz „pravosuđa“

    Ta notorna istina koji svi od „pada komunizma“ pokušavaju da prikriju da u suštini naš sav „pravosudni kadar“ je biran već decenijma ko „brozovom ključu“ tj da su primani samo poslušnički kadrovi.
    Iako Zorana Mihajlović želi da uvede „rodnu ravnopravnost“ nje nema u „pravosuđu“ gde 95 procenta zaposlenih kao tužioci sudije zapisničari administrativno osoblje čine žene,
    je oni koji odbiju da budu „poslušniciŽ“ postaju „advokati“ koji sarađuju sa „poslušnicima“
    Ovakvo „pravosuđe“ zastrašeno smanjenjem plata jer u Srbiji nije postojao nijedan tužilac spreman i sposoban da ispita bankrotiranje Srbije 2014 a kamoli „visoki savet sudstva“ dok nam omatoreli brozovi ekonomisti tvrde da treba još više osiromašiti stanovnike da bi se ublažile posledice katastrofalne ekonomske politike čiji bankrot dovršava Vučić

  12. Gospodjo, „nezavisna“, Vasa dela i dela Vasih kolega tuzilaca i sudija, odnosno nedela, govore, koliko ste profesionalni i nezavisni. Godinama unazad donosite skandalozne odluke. Sve vas treba smeniti, pa izabrati osobe, koje nece brukati, pravosudnu profesiju.

  13. Nezakonit rad sudija i unapredjenje

    Proslo je vide od 2 meseca od predhodnoj javljanja na ovaj portal,dobronamerni gradjani su izrekli svoje misljenje. I sta je u medjubremenu uradjeno.? Nista. Ne mozete se decenijama pravdati pritiskom od strane drugih poluga vlasti. Povod ovog javljanja je zastara dela optuzbe u predmetu saobracajne nesrece gde je stradala devojcica od 16 godina. Ni manje , ni vise, apsulutna zastarelost je u delu nepruzanja pomoci povredjenom licu u saobracajnoj nesreci. To krivicno delo je zapreceno i zakonom i moralnim normama ljudskog bica. Da se sudija rukovodila odredbama ZKP, do zastare ne bi doslo. Dakle, sumnjam da je predmet doveden do zastare namerno. A sudija, pre nekoliko dana unapredjenja u sudiju Viseg suda.
    Zasto ne primenjujete Ustav i zakonodavstvo Republike Srbije. Ustav regulise samostalnost i nezavisnost , ali u okviri Ustava i zakona. Sve drugo je SAMOVOLLA.
    Dokmanovic Slavica. dipl.pravnik u penziji

Ostavite komentar


Društvo

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 8

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.