„Limformiši se, nema čekanja“: Udruženje LIPA nastavlja kampanju podizanja svesti o limfomu 1foto: Shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Udruženje „Lipa“ nastavlja kampanju „Limformiši se, nema čekanja!“, koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o limfomu, značaju pravovremene i tačne dijagnoze i shodno tome započinjanju lečenja pacijenata efikasnijom i bezbednijom terapijom. Hočkinov limfom, gde čak 60 do 70 odsto pacijenata koji obole imaju između 15 i 40 godina, bio je jedna od ključnih tema stručnog skupa održanog ovog vikenda u Nišu. Dijagnozu Hočkinovog limfoma u Srbiji na godišnjem nivou dobije nešto više od 200 pacijenata.

„Ovom kampanjom želimo svi zajedno da ukažemo na značaj ranog otkrivanja bolesti, prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata. Otkrivanje i započinjanje lečenja u što ranijoj fazi bolesti sprečava ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili progrediranje bolesti, a samim tim i šanse za izlečenjem su veće“, saopštila je kaže Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenata LIPA, dodajući da uvođenjem inovativnih terapija u prvoj liniji lečenja, ili što ranije, kod pacijenata sa najlošijom prognozom, značajno se može smanjiti rizik od fatalnih ishoda, veća je stopa izlečenja i značajno smanjenje broja subsekventnih terapija, što bi dovelo do dodatnih ušteda u troškovima lečenja.

Kako se navodi u saopštenu LIPA, Hočkinov limfom je maligno oboljenje belih krvnih ćelija, takozvanih limfocita, koji počinju da se transformišu, dele i rastu bez ikakvog reda i kontrole u limfnim čvorovima, koji zbog toga postaju uvećani.

Mnogi pacijenti dolaze kod lekara zabrinuti zbog otečenih žlezda na vratu i drugim delovima tela. Ono što je karakteristično je da je oticanje limfnih čvorova bezbolno.

Neki pacijenti mogu imati simptome kao što su: groznica, noćno znojenje, neobjašnjivi gubitak težine, svrab i crvenilo po koži i umor.

Postojanje kombinacije pomenutih simptoma, koji traju u kontinuitetu duži vremenski period, razlog su za obaveznu posetu lekaru.

Konačna dijagnoza se postavlja biopsijom gde se uzima uzorak tkiva iz kosne srži ili limfnog čvora koji se zatim ispituje pod mikroskopom kako bi se proverilo da li ima malignih ćelija.

Pored postavljanja dijagnoze, važno o je odrediti u kom stadijumu bolesti se nalazi pacijent ali i kliničko stanje svakog pojedinačnog pacijenta jer od toga zavisi i način lečenja.

U saopštenju se navodi da bolest pogađa mlade pacijente u životnom dobu kada se najčešće odlučuju da formiraju porodicu i da je u lečenju najznačajniji izbor prve linije terapije. Ukoliko se tada daju najefikasniji lekovi, procenat izlečenja je najveći.

Onkološki pacijenti kod kojih posle pet godina ne nastupi pogoršanje bolesti smatraju se izlečenim.

Kako se dodaje, pacijenti koji se ne izleče prvom linijom terapije imaju mnogo lošiju prognozu i moraju biti podvrgnuti agresivnijim vidovima lečenja kao što su visokodozna hemioterapija, transplantacija matičnih ćelija, i/ili primena novih lekova nakon transplantacije u kasnijim linijama lečenja.

Udruženje LIPA naglašava da je bitno podizanje svesti javnosti i medija, ali i samih pacijenata o važnosti pravovremenog prepoznavanja bolesti, kao i blagovremeno javljanje lekaru.

„Što se bolest ranije otkrije, šanse za izlečenjem su veće“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari