Linglong zatvorio kapije za novinare: Ne daju vesti o vijetnamskim radnicima koji su najavili štrajk 1Foto: M.P./Danas

Od jutros ponovo zabrane na kapijama gradilišta Linglong u Zrenjaninu. Novinari ne mogu da priđu vijentnamskim radnicima koji su za danas najavili štrajk zbog kašnjenja plata.

Na adresu kineske kompanije uputili smo pitanja šta se dešava sa radnicima iz Vijetnama i da li je tačno da će zaostale plate primiti do 5. jula, kao i da li se planira njihov povratak u matičnu zemlju. Ovo nje njihov odgovor.

„Radnike iz Vijetnama je angažovao naš izvođač radova, kompanija CEEC TEPC. Kompanija Linglong, kao investitor, neprekidno insistira na poštovanju srpskog zakona od strane izvođača i podizvođača, kao i na ispunjavanju njihovih obaveza definisanih ugovorom, ali što se tiče ovog pitanja u vezi sa radnicima iz Vijetnama, predlažemo da se obratite direktno kompaniji CEEC TEPC“, odovorili su Danasu na upit.

U međuvremenu, stuacija skoro identična onoj od pre sedam meseci, TV ekipi N1 se brani pristup dok su zrenjaninski aktivisti sinoć, sa sumrakom, uspeli da dostave konzerviranu hranu Vijetnamcima.

Novinarka Ksenija Pavkov kaže da im nisu dozvolili pristup nijednoj od lokacija gde se nalaze radnici i zaključuje da se približavamo epilogu jedne tužne priče o stranim radnicima u Srbiji.

„To je skandal i ovo će da bude neslavan kraj, odnosno kraj bez epiloga za priču koja traje duže od godinu dana. Oni će izgleda njih u narednim danima da vrate za Vijetnam. Za sedam meseci, koliko se diže medijska buka, apsolutno niko od naših nadležnih nije uradio ništa da proveri medijske navode, navode aktvista, nevlaidnih organizacija pa i svedočenja samih vijetnamskih radnika o uslovima u kojima žive“, navela je za Danas Ksenija Pavkov.

Udruženje Zrenjaninski socijalni forum počelo je da prikuplja hranu za grupu od 54 vijetnamska radnika, kojima kasne plate dva meseca, a sinoć smo se na njihovoj adresi u Jovana Cvijića u Zrenjaninu uverili kako to izgleda.

„Dobili smo prvi dan donaciju u novcu i kupili konzerviranu hranu, jer se Vijetnamci nama žale da nemaju novca, kasne im plate, a ishrana je slaba pa moraju da dokupljuju hranu. Mi smo probali da vršimo prehodnih meseci pritisak na kompaniju da im poboljša ishranu, ali nismo uspeli. To što pomažemo je solidarna pomoć bazirana na radničkom internacionalizmu“, objašnjava aktivistkinja Tara Rukeci.

Ona kaže da su sad u problemu vijetnamski radnici, sutra će biti kineski i srpski i da celokupna radnička klasa treba da se solidariše sa njima i bori protiv toga, jer su sledeći i oni na redu.

Problemi sa stranim radnicima na gradilištu Lingloga isplivali su u javnost u novemru prošle godine, nakon što je pismo upozorenja da žive u lošim uslovima stiglo na adrese nekoliko redakcija.

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je tada čitavu situaciju sa vijetnamskim radnicima kao „bukvalno sraman“ odnos nadležnih državnih organa prema „očiglednom višestruko nezakonitom i krajnje nehumanom tretmanu radnika od strane poslodavaca“ na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Udruženi sindikati „Sloga“ pozvali su inspekcije da provere u kakvim uslovima žive i rade strani radnici na tom gradilištuda, tvrdeći da „ukoliko se bude ćutalo na ovakav nehuman i ponižavajući postupak prema kineskim radnicima, pre svega ljudskim bićima, u zrenjaninskom Linglogu, da se približava dan kada će i sudbina srpskih radnika biti takođe upitna“.

Nakon burne reakcije javnosti i izveštavanja medija o potencijalnim nepravilnostima na gradilištu ove firme i oko njega, kineska kompanija oglasila se samo dva puta, prvi put na početku afere kada su demantovali da su stranim radnicima oduzeta dokumenta, da žive u lošim uslovima i da ne primaju platu.

Drugi demanati stigao je početkom ovog meseca, nakon tvrdnji nezvaničnih izvora da na gradilištu štrajkuju kineski i vijetnamski radnici zbog neisplaćenih zarada.

U Linglongu su negirali štrajk navodeći da „bez obzira na neke informacije koje su se pojavile u javnosti, a nisu bile proverene, činjenica je da na gradilištu kompanije nije bilo štrajka“.

VIše vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari