Literatura se "uvukla" u sudstvo 1

Dvadeset tri odabrana teksta, koji su na Blogu sudije Majića (www.misamajic.com) objavljivani u periodu od 2015. do 2018, nedavno su spakovani u knjigu pod naslovom U ime naroda, koju je objavila kuća Lyceum iuris.

Ovo, nesumnjivo autentično svedočanstvo o jednom vremenu svojim karikaturama ilustrovao je Dušan Petričić.

Pred čitaocem su beskompromisni, otrežnjujući, gorki zapisi, čiji su glavni junaci uplašene i korumpirane sudije, birokratizovani i nesposobni tužioci i omnipotentni i beskrupulozni predstavnici izvršne vlasti. Karikaturalnost pristupa obračunu sa domaćom zbiljom i njenim lučonošama, podseća na Domanovićevu i Nušićevu satiru, potvrđujući da palanački duh, konformizam i ulizištvo na ovim prostorima imaju stabilan kontinuitet. Literatura se, konačno, moglo bi se reći, uvukla u sudstvo, stiče se utisak nakon čitanja More, Razgovora s kolegama, Izveštaja s Libertanijanskog fronta, Oglasa za reformske izvršioce, Foligrafskih poliranja, Nerešivog problema sudije zeca, Paralijske paranoje, Neobične priče o tužiocu Gvozdenu Sekiri, Konferencije za novinare, Pravila čopora, Kake na travnjaku…

Blog je nastao iz želje da se na njemu ozbiljno diskutuje o krivičnopravnim pitanjima i pitanjima koja se tiču problema u pravosuđu. Potreba za ovakvim vidom komunikacije, pojačana je činjenicom da je sve manje mesta za ozbiljne stručne debate u kojima možemo poslušati jedni druge. Kad je reč o krivičnopravnim dilemama, svakodnevno sa kolegama raspravljam o problemima u primeni prava, svakodnevno dobijam pitanja o tome šta činiti u određenoj situaciji i svakodnevno i ja ovakva pitanja postavljam.

Zato sam poželeo da na jednom mestu diskutujemo i da naše misli ostanu zabeležene, možda i za neke druge. Pored toga, čini mi se da je i sve manje hrabrosti da se o problemima u pravosuđu otvoreno govori. Zato je blog mesto na kojem je moguće pronaći otvorena, necenzurisana razmišljanja o aktuelnim problemima pravosuđa, sa posebnim akcentom na pitanja koja se tiču njegove nezavisnosti.

Ohrabruju me i podstiču komentari onih koji se raduju ovakvom pristupu. No bez obzira na to da li ovakvu vrstu pisanja podržavate ili osporavate, u razvoju bloga, računam na vas ! Samo uz vaše priloge i razmišljanja, blog će ostvariti funkciju zbog koje je kreiran – objašnjava Miodrag Majić svoju odluku da se posluži mogućnostima koje pružaju novi mediji.

Dr Miodrag Majić sudija je Apelacionog suda u Beogradu. Tokom dosadašnje karijere bio je sudija i predsednik Prvog opštinskog suda u Beogradu i zastupnik Republike Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom. Autor je većeg broja knjiga i članaka iz oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava. Značajne periode života posvetio je muzici, fotografiji i pisanju. Uređuje Blog sudije Majića (www.misamajic.com), koji je i dalje jedini blog te vrste kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari