U Budvi su i posle završetka jučerašnje Parade ponosa nastavljeni neredi, a policija je privela dvadesetak izgrednika posle incidenata koji su se desili na šetalištu u centru grada. Među protivnicima parade najviše je bilo mladih, a najekstremniji su gađali policiju kamenicama. Na paradi je učestvovalo oko 120 osoba, javili su crnogorski mediji.


Jake snage crnogorske policije uspele su da nakon završetka prve Parade ponosa u Crnoj Gori iz centra Budve bezbedno evakuišu učesnike tog skupa, navodi Beta. Učesnici Parade ponosa iz budvanske marine brodovima su, uz pratnju jedinica plovne policije, ispraćeni na njima poznata odredišta, preneo je FoNet. Kako bi sve proteklo bez incidenata, policija je tokom isplovljavanja upotrebila nekoliko dimnih bombi.

Tokom parade nekoliko desetina protivnika održavanja tog skupa u Budvi ispred Hotela „Mogren“ gađalo je kamenicima i staklenim čašama učesnike povorke, ali je policija sprečila direktan sukob i potisnula ih van prostora predviđenog za održavanje skupa. Na psovke, uvrede i povike „Ubij, ubij pedera“, učesnici povorke uzvraćali su povicima „Ljubi, ljubi pedera“.

Uz učesnike prve Parade ponosa u Budvi bili su i predstavnici Vlade Crne Gore, opozicije i nevladinih organizacija. Prisutni su bili savetnik premijera, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova, pomoćnik ministra za ljudska prava i savetnica predsednika parlamenta za medije.

Učesnici povorke nosili su transparente na kojima je pisalo „I ja sam kao i ti“, „Ista prava za sve“ i „Ovo je i moj svet“.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je u parlamentu da vlast i opozicija treba „i javno i tajno“ da podržavaju poštovanje ljudskih prava. „Ne možemo javno biti za ljudska prava, a tajno protiv“, rekao je premijer povodom opaski poslanika opozicione SNP Srđana Milića u vezi s paradom.

„Vlada se zalaže za dosledno poštovanje ljudskih prava svih ljudi. Ako je tako, onda smo obavezni da se u iskušenjima, kao što je ovo u Budvi, ponašamo u skladu s takvim opredeljenjima“, kazao je Đukanović, u okviru takozvanog premijerskog sata, kada premijer odgovara na pitanja poslanika.

Na Milićevu opasku zašto nije bio u Budvi, kad već podržava Paradu ponosa, Đukanović je rekao da on nije za „političko paradiranje“. „Možete biti gde god da ste, na paradi ili u parlamentu, to je nevažno, mnogo je važnije poštovati ljudska prava i to reći svima, i onima koji se protive održavanju gej parade, jer je to evropski standard“, kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je rekao da učesnici parade ponosa ničim nikoga ne ugrožavaju, ne ugrožavaju ničija ljudska prava, pa nema potrebe da se ugrožavaju ni njihova ljudska prava.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da je parlament prvi pozvan da štiti ljudska prava, pa i prava LGBT zajednice. „Bez obzira na to da li nam se sviđaju ta prava ili ne, parlament treba prvi da ih štiti, jer ljudska prava su važna samim tim što su to prava“, kazao je Krivokapić.

Čestitke policiji i državi

Predstavnik LGBT Foruma Frogres Aleksandar Saša Zeković rekao je za Radio Crne Gore da su četiri učesnika prve Parade ponosa lakše povređena. On je uputio sve čestitke policiji i državi na pruženoj podršci. Pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić rekao je za RCG da su on i njegova koleginica Blanka Marović, iako lakše povređeni, zadovoljni kako je prva Parada ponosa prošla. Građani Budve u razgovoru za Radio Crne Gore kazali su da je Parada sramota za Budvu i Crnu Goru, navodi FoNet. Iz organizacije Kvir Montenegro poručili su da se „ponovo vide na skupu u Podgorici u oktobru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari