Šveđani će 22. marta na birališta pošto je antiimigrantska koalicija švedskih demokrata blokirala usvajanje predloga zakona o budžetu u švedskom parlamentu što je doprinelo padu manjinske vlade levog centra. Stefan Loeven ulazi u istoriju kao premijer čija je vlada izdržala svega 69 dana. Ipak, rekord drži davnašnji premijer Feliks Harmin, koji je 1932. vladao svega 49 dana.


Predstojeći martovski izbori biće prvo vanredno glasanje u ovoj zemlji od 1958, pa je za analitičku javnost ova situacija istorijska i jedinstvena.

Predlog budžeta nije dobio podršku u parlamentu – od ukupno 349 poslanika većina njih, 182, podržali su predlog opozicionog bloka desnog centra, dok je za predlog vladine koalicije socijaldemokrata i „zelenih“ glasalo 153 poslanika. Švedske demokrate protivile su se usvajanju predloga zakona o budžetu dok vlada ne pooštri svoju „velikodušnu“ politiku davanja azila.

Prema rečima Loevena, desničari su dali švedskim demokratama licencu da „stvore haos“ na političkoj sceni odbijanjem da pregovaraju sa levicom. U međuvremenu, lider švedskih demokrata Matias Karlson kazao je da će martovski izbori biti defakto referendum o imigraciji. „Imigracija razjeda isuviše mnogo resursa i cepa Švedsku na delove“.

Švedska, koja ima 10 miliona stanovnika, na putu je da odobri azil za 83.000 ljudi u ovoj godini – što je najveća stopa u EU. Predviđanja su da će naredne godine ovaj broj biti još veći – 95.000 u odnosu na 55.000 u 2013. Većina njih dolaze iz Sirije pošto Švedska nudi stalno boravište za one koji napuštaju ratna područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari