Lokalni front iz Valjeva poziva građane da zaokruže "NE" na referendumu 1Željko Trifunović i Ivan Manić Foto: Lokalni front Valjevo

Na danas održanoj konferenciji za medije udruženja građana Lokalni front VA iz Valjeva, upućen je poziv građanima da 16. januara izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih promena.

– Opšte je poznata činjenica da Lokalni front Valjeva aktivno učestvuje u svim javnim raspravama na lokalnom nivou kao i u javnim raspravama na nacionalnom nivou. Tako i upravo sada naši prestavnici učestvuju u javnoj raspravi o Zakonu o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, rekao je Željko Trifunović – predsednik skupštine ovog udruženja, po kojem ono vrlo jasno i transparentno iznosi svoje stavove o svim pitanjima bitnim za život građana Valjeva i uopšte Srbije.

Lokalni front Valjeva, pošto je saslušao sve relevantne prestavnike iz oblasti prava i članove pravnog tima koji su formirali na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, doneo je odluku da pozove grđane da izađu na prestojeći referendum i zaokruže „NE“ ovakvim ustavnim promenama jer je referendum je jedna od retkih prilika da građani neposredno odlučuju o ovako bitnim pitanjima.

On je podsetio na tribinu, ne tako davno održanu u hotelu „Grand” u Valjevu, na temu ustavnih promena u pravosuđu na kojoj su govorili bivša predsednica udruženja sudija i sudskih pomoćnika, kao i bivši predsednik udruženja tužioca i njihoih pomoćnika.

– Uvažavajući njihova mišljenja i mišljenje sudije Majića kao velike većine profesora Pravnog fakulteta nije bilo dileme oko donošenja odluke o prestojećem referendumu – smatra Trifunović.

Na njegovo izlaganje se nadovezao Ivan Manić, predsednik udruženja građana Lokalni front Valjevo, po kome, takođe, treba izaći na referendum 16. januara i na njemu glasati „NE“.

– Imajući u vidu veliko nezadovoljstvo građana Republike Srbije, izazvano odlukama vladajuće strukture, po svim svojim osobinama formalno autokratske, ovim putem se izjašnjavamo na izmene i dopune Ustava Republike Srbije u pogledu vladavine prava, odnosno na akt koji je potvrđen od strane Narodne skupštine i stavljen na prihvatanje od strane građana na obaveznom referendumu – smatra on.

Po njemu, pomenute promene Ustava neće ni na koji način dovesti do nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

– Nezavisnost se ne može obezbediti iz jednog prostog razloga: upliva predstavničkog tela građana – Narodne skupštine – u kojoj pravila diktira vladajuća većina. Samim time, pomenuti organ umesto da vrši ulogu predstavnika građana, isti postaje političko sredstvo većine – smatra Manić.

Za njih legitimitet odluka Narodne skupštine takođe je sporan, budući da je u najvišem predstavničkom telu građana prisutan politički monizam, koji omogućava donošenje raznoraznih odluka, bez ikakvog korektiva koji predstavlja opozicija.

Poseban problem predstavlja i ukidanje prvog izbora sudije na tri godine, istaknuto je na konferenciji za štampu valjevskog lokalnog fronta.

Pomenutom izmenom sudije će umesto Narodne skupštine birati Visoki savet sudstva, čime se dolazi do situacije da sudija ne polaže zakletvu pred Narodnom skupštinom koja bi trebala da odažava volju građana, a ujedno istih onih građana u čije ime bi trebao da donosi presudu koja glasi „u ime naroda”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari