Lokalni front traži razrešenje predsednice Skupštine Grada Valjeva Snežane Rakić 1Foto: Kolubarske.rs

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo u Skupštini grada, Željko Trifunović podneo je predlog za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada, piše portal Kolubarske.rs.

Prvi i osnovni razlog za njeno razrešenje jeste kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine, navodi Trifunović i podseća na „skaredne izraze, koji su zgrozili široku javnost, a koje je na početku sednice 13. februara upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled najvišeg organa grada”.

– Pored toga gospođa Rakić je u nekoliko navrata pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća, mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu Skupštine, a da pritom nisu na to ni upozoreni, ni opomenuti, niti im je oduzeta reč kako propisuju odredbe člana 97 Poslovnika, navodi Trifunović.

On dodaje da je najdrastičniji primer gotovo polučasovni ekspoze direktora javnog preduzeća koji se isključivo bavio „likom i delom” jednog od odbornika, navodi Trifunović u predlogu za razrešenje Snežane Rakić i dodaje:

– Snežanu Rakić treba razrešiti funkcije predsednice i zbog činjenice da nije poštovala obaveze utvrđene Zakonom, Statutom i Poslovnikom, kako joj nalaže član 36 Poslovnika. Ona, konkretno, nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta: nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana. Nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021. godine, navodi on.

Prema navodima Trifunovića, posebna krivica Snežane Rakić sastoji se u tome što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada – kontrolna funkcija.

– Član 169 Poslovnika veoma precizno propisuje da se na dnevni red Skupštine najmanje jednom godišnje stave izveštaji gradonačelnika i Gradskog veća. Gospođa Rakić, štaviše, nije uslišila ni pismene zahteve odbornika da Skupština bude obaveštena o pojedinim pitanjima iz nadležnosti ova dva organa grada Valjeva. Jedno od tih pitanja ticalo se, na primer, informacija o trošenju sredstava kroz isplate iz tekuće budžetske rezerve, piše u predlogu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada, koji je odbornik Lokalnog fronta podneo 22. februara, pišu Kolubarske.

Trifunović kaže da će pre početka sednice Skupštine grada svakom od odbornika pojedinačno, ili preko šefa odborničke grupe, dostaviti pismenu inicijativu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine.

Integralni tekst pročitajte na sajtu Kolubarskih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari