Lokalni front: Valjevska vlast je nastala na Divčibarama i to, najverovatnije, zbog Divčibara 1Foto: Lokalni front Valjevo

Šta sve možete na Divčibarama kada ste…, a lako je zaključiti šta ili ko ste, bila je tema konferencije za novinare Lokalnog fronta Va na kojoj je iznet samo jedan, od mnogih sličnih primera, kako se dobijaju dozvole i kako se grade objekti na Divčibarama, piše portal Kolubarske.rs.

Ljubomir Radović je rekao da ovaj put mora da pohvali ažurnost i brzinu gradskog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine koje je u rekordnom roku izdalo dozvolu za gradnju objekta na Divčibarama površine preko hiljadu i po kvadrata, sa 30 apartmana i pomoćnim prostorijama.

Investitor je čekao svega 78 sati da bude rešen zahtev podnet 19. jula u 9 sati i 13 minuta.

– Međutim, građevinska dozvola je izdata pre nego što je istekao rok za prigovore na izdate lokacijske uslove. Jedan ovakav prigovor Lokalni front je u zakonskom roku dostavio Sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekao je Radović.

On je objasnio da prigovor nisu uputili i nadležnim inspekcijskim službama grada Valjeva zbog toga što je „pisati ovim službama i njihovom načelniku očevidno gubljenje vremena”.

U prilog tome Radović je podsetio da je Lokalni front baš tim službama pre tačno četiri godine prijavio bespravnu gradnju betonske brane u strogom centru Divčibara, a reakcija nadležnih je izostala.

A u prigovoru koji su „frontovci” dostavili Sektoru za inspekcijski nadzor naveli su brojne primedbe na lokacijske uslove izdatim za parcelu 887/2 na Divčibarama. Pored ostalog da ne postoje uslovi za uređenje zelenih površina, na mnogo mesta idejno rešenje samog urbanističkog projekta ne odgovara važećem planskom osnovu, mnogi parametri projekta odstupaju od parametara naznačenih u lokacijskim uslovima, i, najzad, postoji neusaglašenost sa uslovima za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

– Pročitali smo tačku 6.3. Lokacijskih uslova: „Kako ne postoje uslovi za priključenje na kanalizacionu mrežu, obavezna je izgradnja vodonepropusne septičke jame u skladu sa važećim planskim dokumentom”. Međutim, u tački 9.1. urbanističkog projekta, verovali ili ne, piše nešto savim deveto: „U neposrednoj blizini, na susednoj parceli 887/3, postoji izgrađena kanalizaciona mreža preko koje će se objekt priključiti na javnu kanalizacionu mrežu”, naveo je Ljubomir Radović, a prenose Kolubarske.rs.

Međutim, na susednoj parceli 887/3 ni u samom projektu ne vidi se ucrtana nikakva kanalizaciona mreža.

Lokalni front: Valjevska vlast je nastala na Divčibarama i to, najverovatnije, zbog Divčibara 2
Ljubomir Radović i Željko Trifunović Foto: Lokalni front Valjevo

Odbornik u Skupštini grada i aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović objašnjava šta je, prema važećim uslovima Zavoda za zaštitu prirode, moralo da se nađe u projektu.

– S obzirom na to da će se graditi 30 apartmana za stotinak korisnika ovi uslovi zahtevaju postavljanje individualnih prečistača otpadnih voda. Ne septičke jame kako tvrde lokacijski uslovi izdati od Gradske uprave. Prečistača u projektu-nema. Istina, nema ni septičke jame. Pa šta, reći će nam. Bože moj, projekt se još može izmeniti, mogu se dodati ti vaši prečistači, pustite čoveka neka gradi kad već ulaže u Divčibare, kazao je Trifunović.

Ovom investitoru se verovatno žurilo te otuda nije čekao da istekne zakonskih petnaest dana i da prođe rok za prigovore kako bi urbanistički projekt postao punovažan. Trifunović naglašava da tek tada se može podneti prijava početka radova, gradilište ograditi, postaviti gradilišna tabla i činiti sve ono što zakon dopušta i propisuje.

– Fotografije koje smo dobili sa lica mesta načinjene su u četvrtak, 21. jula, čitav dan pre nego što je građevinska dozvola uopšte izdata. Na njima se veoma jasno vidi da su na parceli 887/2 radovi uveliko počeli. Samouvereni investitor očigledno smatra da za njega neki propisi ne važe; on je siguran da se neće pojaviti nikakav inspektor, naložiti zatvaranje gradilišta, postaviti znak „zatvoreno gradilište”, zapečatiti građevinske mašine i činiti sve što inače propisuje član 181 Zakona o planiranju i gradnji. A možda investitor neke stvari zna bolje i od nas i od zakonodavaca? Možda se na parceli 887/2 neće pojaviti nikakav inspektor, pa će Divčibare dobiti novih 30 apartmana čiji će budući gosti obilato dopunjavati i obogaćivati sadržaj otpadnih voda koje na kraju balade završavaju u Zapadnoj Moravi. Ili u Gradcu, kazao je Željko Trifunović.

Lokalni front: Valjevska vlast je nastala na Divčibarama i to, najverovatnije, zbog Divčibara 3
Foto: Lokalni front Valjevo

Ljubomir Radović je rekao da je javna tajna da je valjevska vlast nastala na Divčibarama i to, najverovatnije, zbog Divčibara. A to šta i kako se danas radi na Divčibarama šteti i razvoju turizma i Divčibara.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će i ovaj slučaj biti samo jedan od mnogih koji je dospeo u javnost, a investitor će bez zabrane i zakonskih sankcija nastaviti svoj investitorski pohod, i da li je uzaludan posao ukazivati na bezakonje s obzirom na to da nadležni ne reaguju, Radović kaže da Lokalni front veruje da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reagovati i da će odgovoriti na njihov prigovor, prenose Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

– Nažalost, Lokalni front nema drugu mogućnost osim da koristi sva institucionalna sredstva i da informiše javnost o tome, konkretno u ovom slučaju, šta se radi na Divčibarama. Naš cilj je da pre nego što bude kasno, učinimo zajednički taj korak. Mi ćemo se boriti, podnosićemo i krivične prijave, ali i tu nismo optimisti s obzirom na dosadašnje iskustvo i povezanost grana vlasti u Srbiji, kazao je Ljubomir Radović, pišu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari