Lokalni političari uče kako da se ophode prema građanima: Kragujevac domaćin Regionalnog skupa o Etičkom kodeksu funkcionera 1Foto: Grad Kragujevac

Na Regionalni skupu o Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, čiji je domaćin bio grad Kragujevac, predstavljen je Vodič za primenu Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.

Kragujevac je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji koja je na sednici Skupštine grada održanoj u junu 2021. godine, usvojila Etički kodeks ponašanja funkcionera grada Kragujevca.

– Etički kodeks podrazumeva nešto što je naše lice prema građanima, istakla je Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Funkcioneri lokalne samouprave treba da budu uzor građanima i na najbolji mogući način predstavljaju posao kojim se bave, poručila je Petrović.

– Etički kodeks je važan, jer okreće funkcionere ka građanima, istakao je Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO. Ključno za poverenje građana u lokalnu samoupravu jeste kako se funkcioneri kao rukovodioci organa, ustanova ili javnih preduzeća ophode prema svom poslu.

Po njegovim rečima, ovaj Etički kodeks sadrži te komponente i pokazuje im u kom pravcu treba da se lokalna samouprava razvija, jer su funkcioneri primer kako treba da se ponašaju službenici i nameštenici.

– Kroz patnerstvo sa SKGO, Misija OEBS-a u Republici Srbiji pruža podršku lokalnim samoupravama u usvajanju etičkog kodeksa za funkcionere, kazala je Jelena Šarić, savetnica u Misiji OEBS-a u Srbiji.

Usvajanje Etičkog kodeksa lokalnih funkcionera, po njoj, značajno zbog toga što svi principi sadržani u Etičkom kodeksu mogu da garantuju primenu dobre uprave na lokalnom nivou. Primena Etičkog kodeksa može ujedno da garantuje ostvarivanje javnog interesa s jedne strane, a s druge strane da jača poverenje građana u rad funkcionera.

Do sada je održan jedan Regionalni skup o Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave u Užicu.

Planirano je da, pored Kragujevca, regionalna predstavljanja Kodeksa budu održana i u Leskovcu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari