Lončar: Srbija među prvih pet zemalja potpisala ugovor sa Fajzerom, tražićemo nove količine vakcine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koje su potpisale ugovor sa američkom laboratorijom Fajzer o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Lončar je najavio da će iz tog razloga, Srbija tražiti dodatne količine vakcine pored 1,8 miliona doza koje su po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već naručene.

„Ko je napravio dobru procenu da će upravo ta vakcina dobiti dozvole u Evropi i SAD? EU danas već traži 800 miliona doza a ranije su hteli neku drugu vakcinu. Ja sam danas razgovarao sa Fajzerom i molio ih za dodatne količine jer smo medju prvima potpisali ugovor sa njima“, kazao je Lončar.

Ocenio je da je nabavka efikasne vakcine „svetlo na kraju tunela“ u borbi protiv epidemije korona virusa.

„Dobrodošle su i sve druge vakcine koje su efikasne i bezbedne“, kazao je ministar.

On je ponovo apelovao na gradjane da poštuju epidemiološke mere i da se kako je rekao, „privremeno odreknu nekog komoditeta na koji su navikli“.

„Ako je problem da se na par nedelja odreknemo žurki, rodjendana…Šta je to u odnosu na ceo život“, upitao je ministar.

Upozorio je i da dan intenzivne nege košta oko 1.200 evra jer tu monitoring lekara traje 24 časa.

„To je pod uslovom da pacijent ne bude na respiratoru, da ne pričam o lekovima koji se daju tom pacijentu“, kazao je ministar.

Dodao je da će dopunjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kom će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, možda već sutra biti objavljen u Službenom glasniku kako bi što pre stupio na snagu.

Ministar je kazao i da je 814 medicinskih radnika inificirano korona virusom, od kojih je njih 47 na bolničkom lečenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da još nije doneta odluka o oštrijim epidemiološkim merama i da će ona biti doneta za 24 do 48 sati, uz napomenu da je u Beogradu preozbiljna situacija.

„Ako ne možete pacijente u nekom momentu zbrinuti, one koji su iz Beograda u Beogradu, nego moraju u neku bolnicu u unutrašnjosti, onda kažemo da smo na jednoj ivici. To ne važi za ostale bolnice i centre u Srbiji, ali ako nastavimo da se ponašamo kao do sada, ne znači da neće važiti i za druge bolnice“, rekao je Lončar za RTS.

On je naveo da su u Beogradu morali da otvore i Medicinu rada, da sutra u 19 časova počinje da radi reumatologija, kao i da su u pripremi kapaciteti u Banji Koviljači i Sokobanji.

„Većina drugih zemalja kada dođe u ovu situaciju, kada nema mesta, pacijente puste da idu kući, ali onda nemate kontrolu nad njima“, ukazao je Lončar i naveo da u Beogradskoj areni više nema mesta.

„Imamo slobodne kapacitete u privremenoj bolnici u Nišu i Kragujevcu. Koristićemo njihove kapacitete“, rekao je Lončar.

Povodom usvajanja izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Lončar je objasnio da mi imamo zakon, ali da je problem u sprovođenju.

„Ono što je usvojeno u Skupštini velikom većinom jeste da se omogući da se sprovodi zakon“, istakao je Lončar i dodao da je važno sprečiti zlopotrebe propisa.

„To ide po najbržoj proceduri, mislim da će on već sutra biti objavljen u Službenom glasniku“, rekao je Lončar.

Dvoje mladih napalo doktorku na Infektivnoj klinici u Beogradu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je dvoje mladih napalo doktorku na Infektivnoj klinici u Beogradu jer su kako je naveo, bili nezadovoljni što su morali da čekaju na pregled.

Lončar je kazao da su mladić i devojka „razvalili neka vrata“ a da je zbog incidenta reagovala i policija.

„Došlo je do nečega što ne sme da se dešava. Da se nekom ne sviđa što mora da čeka na pregled a ne smeta mu da čeka i da bude dva ili tri sata na nekom koncertu ili splavu. To nećemo dopustiti“, kazao je ministar za Radio televiziju Srbije (RTS).