Lončar: Fond za lečenje dece postoji, ali ljudi ne znaju 1Zlatibor Lončar Foto: Zoran Miljević/FoNet

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je lečenje dece u inostranstvu rešeno sistemski osnivanjem fonda za lečenje, ali da u praksi to nije zaživelo u potpunosti, jer se, kako kaže, zainteresovani ne prijavljuju. Lončar je apelovao da se slučaj četvorogodišnjeg Dušana Todorovića, koji se trenutno leči u Barseloni, ne zloupotrebljava.

„Zamolio bih na početku – Dušan ima sve neophodne preduslove…Ne moraju da slušaju šta ćemo mi da kažemo…Mislim da bi bilo krajnje fer i korektno da do daljeg ne potežemo po tim pitanjima njegovo ime. On je u bolnici, njemu je potreban mir i pozitivna energija, ne moramo njega da koristimo, ja sam na vezi s lekarima, direktor bolnice ga je posetio, ima svaku pomoć koja može da mu se pruži“, rekao je Lončar u Novom danu.

Ministar je kazao da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) 2014. poslao 45 mališana na lečenje u inostranstvo, a da je taj broj 2017. godine iznosio 614.

„Ne samo da smo slali, nego je mnogo stranih stručnjaka dolazilo ovde da leči tu decu, što je bolje, jer su deca ovde, ne moraju da idu u inostranstvo, a naši lekari mogu da nauče nešto. Imamo situaciju da 2014, da bismo sistemski rešili to pitanje, osnivamo budžetski fond i samo preko tog fonda, plus u republičkom, šaljemo 127 mališana na lečenje i 241 uzorak na genetsko ispitivanje krvi, jer imamo problem, ima ga veći deo sveta – da dođete do dijagnoze“, rekao je Lončar.

Kako je rekao, to su milioni evra koji su otišli u tu svrhu.

„Ovo je sistemsko rešenje, da ne morate da idete na SMS. Šta je dovoljno? Ja znam da je to šok, kada roditelj sazna da njegovo dete ne može da se leči, suzi se svest, ja samo molim sve, ljude koji se nađu, svi, dovoljno je da uzmete to od dokumentacije što imate, da pošaljete na budžetski fond…Ne maltretiramo više roditelje, već od lekara, od klinike tražimo, da vidimo sve o detetu, šta se dešavalo. Pitamo roditelje da li imate gde dete da pošaljete na neku kliniku…“, kazao je Lončar.

Kaže i da je sve sistemski uređeno, ali da nije zaživelo u praksi.

„Nije idealno, jer se ne prijavljuju. Stvorili smo sve preduslove…Apelujemo na sve, moramo da istrajemo u tome da se to primeni“ , rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari