Lončar: Ozbiljno krivično delo preporučivati ivermektin 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će država „u narednih par dana“ reagovati zbog toga što pojedini lekari na viber grupi savetuju upotrebu neregistrovanog leka „ivermektin“ za lečenje kovida 19, koji se inače koristi u veterini.

Lončar je kazao da su lekari koji su preporučili ili prepisali „ivermektin“ u ove svrhe već smenjeni sa rukovodećih radnih mesta, te da više neće biti u prilici da rade takve stvari, „bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema“. On je kazao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka „narušavaju zdravlje i život građana Srbije“, pa će u skladu s tim snositi i odgovarajuće posledice.

– Zamislite, vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, tako da ćemo mi kao ozbiljna država uraditi svoj deo posla – rekao je Lončar, dodajući da su ovakvi lekarski saveti „velika bruka i sramota“.

Reagovanje Lončara usledilo je nakon što je Univerzitetski klinički centar Niš saopštio da je kolegijum te ustanove smenio pedijatra Bojka Bjelakovića sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju dečje klinike za interne bolesti UKC, pošto je objavljeno da je „jedan od administratora“ viber grupe „LNRE – Ivermektin preporuke“, koja savetuje pacijentima upotrebu ovog medikamenta u lečenju korona infekcije.

U Lekarskoj komori Srbije su za naš list kazali da ona, povodom viber grupe koja promoviše „ivermektin“ u prevenciji i lečenju kovida, trenutno utvrđuje da li su u pitanju lekari i članovi LKS, kao i njihov identitet. Komora će u tome sarađivati sa zdravstvenom inspekcijom i MUP-om, dodali su.

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je „zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse“. Zakon, dalje, predviđa da ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa tim stavom, nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu, u skladu sa zakonom. Lekari koji su članovi Lekarske komore Srbije, moći će da odgovaraju pred Sudom časti i Etičkim odborom, a ostali će biti u nadležnosti drugih organa Republike Srbije, rekli su u LKS.

Bjelaković, koji je inače i vanredni profesor na katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Nišu, kazao je juče da je dobio informaciju da je smenjen sa funkcije načelnika, ali da još nije dobio rešenje. Ukoliko bude eventualnih sankcija prema njemu, tražiće „i neka zvanična objašnjenja ustanova u kojima radi“.

– Lično i dalje imam afirmativan stav prema leku „ivermektin“, ali se uvek i zvanično ograđujem da to nije stav ustanova u kojima radim. Prilično sam zatečen celom situacijom, još uvek nemam neko racionalno objašnjenje za ovakav sled događaja i malo sam umoran od izrazito agresivne i negativne medijske kampanje sa ciljem moje lične, a i profesionalne diskreditacije. Verujem da su umorni i moji pretpostavljeni i da svi jedva čekamo da ovaj strašni medijski pritisak što pre prestane, kako bi se vratili uobičajenim aktivnostima, navodi se u Bjelakovićevoj izjavi, dostavljenoj Danasu.

Mediji su prethodno izvestili da je Bjelaković, osim što je u ovoj viber grupi, i član organizacije „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, koja preporučuje korišćenje „ivermektina“ za lečenje kovida, a i potpisnik peticije „Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu“. Oni su, kao administratore ili istaknute članove te viber grupe, apostrofirali i Valentinu Arsić Arsenijević, profesorku Medicinskog fakulteta u Beogradu i doktorku Slavicu Aranđelović.

Pokretanje pravne procedure

Direktor UKC Zoran Perišić je potvrdio Bjelakovićevo razrešenje, te kazao da je „razgovarao sa njim, i da je siguran da „ništa što je vezano za tu priču oko ‘ivermektina’ nije rađeno unutar UKC i sa pacijentima UKC“. Ipak, kolegijum je smatrao da su „neke aktivnosti“ Bjelakovića „neprimerene“ funkciji u UKC. Dekanica Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević juče nije odgovarala na telefonske pozive, a nezvanično se moglo čuti da je na fakultetu prethodno održan sastanak Dekanskog kolegijuma na kojem je odlučeno da se pokrene pravna procedura povodom istupanja Bjelakovića u vezi lečenja „ivermektinom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari