Lončar: Smanjen broj kovid pacijenata u bolnicama i na respiratorima, broj pregleda i dalje velik 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se smanjuje broj pacijenata u kovid bolnicama i teških bolesnika na respiratorima ali i dodao da je broj pregleda u kovid ambulantama i dalje velik, navodeći da se u Beogradu dnevno pregleda između 1.500 i 1.600 osoba.

On je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da je Kliničko-bolnički centar Zvezdara izašao iz kovid sistema i da će sutra primiti prve „non kovid“ pacijente.

Ministar je za Radio televiziju Srbije naveo i da će kovid pacijenti danas i sutra biti prebačeni iz Ortopedske bolnice Banjica posle čega će biti izvršena dezinfekcija te zdravstvene ustanove kako bi za četiri do pet dana mogla da primi prve ortopedske pacijente.

Podsetio je da su se u redovan sistem već vratile Klinika za dermatologiju i Institut za reumatologiju u Beogradu i najavio da će u slučaju daljeg pada broja novoinficiranih, iz kovid sistema naredne nedelje izaći i Medicina rada i bolnica u Mladenovcu.

Naveo je i da se povećavaju kapaciteti za testiranje na korona virus, kako zbog gradjana koji imaju simptome, ali i zbog onih koji žele da se testiraju na lični zahtev.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović ocenio je da je dobro što se smanjuje broj kovid pacijenata u jedinicama intenzivne nege.

„Na sreću, priliv tako teških bolesnika je mali, mada ih i dalje povremeno ima“, naveo je Stevanović.

Dodao je da se u kovid i trijažnim ambulantama u Beogradu dnevno obavi izmedju 1.500 i 1.600 pregleda, od kojih 15 do 20 odsto na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Stevanović je upozorio da se lekarima javljaju i pacijenti koji pokušavaju sami da se leče u kućnim uslovima i apelovao na gradjane da se jave čim osete simptome infekcije, navodeći da je pregled najvažniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari