Loša ekonomska situacija glavni razlog odlaska mladih iz Srbije

Ostavite komentar


  1. Mladi su odlazili, mladi odlaze I mladi ce odlaziti!Na našu veliku žalost osmesi naših mladih ljudi krase neke druge gradove vam naših granica. Šta im se ovde nudi???Ništa!! Nasa politička scena smrdi ka zub koga je načela gangrena…školstvo i zdravstvo uništeno…Nestajemo, polako ali sigurno.

  2. Nije samo losa ekonomska situacija u pitanju. Bila je i gora pre 10, 15, 20 godina kada sam ja bio tog uzrasta pa smo ostali i podigli ekonomski nivo. Problem je mnogo kompleksniji. Prvo da mladi nisu spremni da se bore vec misle da na zapadu sve pada sa neba. Zatim su nestrpljivi. A opste drustveno stanje koje promovise sund i kic a vredja intelekt je kap koja prelije.

    1. Poslednjom recenicom ste sve rekli, bravo. Ne bih se saglasila sa vama po pitanju strpljenja; moj sin, koji odlazi, me pita sta sam ja, a i oni, propustila cekajuci strpljivo od devedesetih da se nesto popravi ovde. Prosto, imaju dovoljno materijala da izvuku ispravan zakljucak da ovde nece biti znatno bolje ni u narednih 30 godina.

    2. Ne bih se slozila sa ovim. Prvo, nisam sigurna da je gora situacija bila pre 10,15 godina. Drugo, borba je ista i u Srbiji i u inostranstvu samo je pitanje da li se boris za 50 hiljada u drzavi gde ti svaki dan vredjaju inteligenciju ili za 300 hiljada u uredjenoj drzavi. Evo, ja sam radila u Srbiji, imala posao za koji su svi mislili da je odlican, materijalno mi nista nije falilo i presrecna sam sto sam otisla iz zemlje, zae

      1. I ne planiram da se vracam, jer znam da ono cime zelim da se bavim nema buducnost u Srbiji.

  3. Ova vlast“voli odlazak radnika kao I Tito sto je rekao pocetkom sezdesetih godina , da je bolji jedan gastarbajter nego sedam masih radnika .Verovatno je Tito mislio na devize koje ce nas gastarbajter doneti u Srbiji, A onda ce se na osnovu toga stampati dinari za plate i pensive.Valjda se dinari stampaju na osnovu dolazecih doznaka iz inostranstva od 2-3-4milijarde dolara“

  4. Zbilja jedno plitko istrazivanje. Profesorka nas nije obavestila o tome koliko je bilo ispitanika, iz kojih gradova, kog su oni socijalnog statusa, da li je istrazivala samo studente… Dakle iz ovako sturog izvestaja da se naslutiti da mlade interesuju samo PARE! Strasno i neistinito. Mladi se GROZE (mozda cak i oni potkupljeni) drzave u kojoj NISTA ne funkcionise. Pocevsi od vrtica u koji se upisujes preko veze, skolstva koje je blago receno u ocajnom stanju, laznih diploma, nepostojanja pravne drzave, … Bilo bi predugo kada bih nabrajala sta sve ovde ne valja, a to vide i mladi. Pa sta mislite da su oni blesavi pa ne zele da zive u MIRU u jednom dobro uredjenom drustvu u kome sve funkcionise i ne treba da se bavis politikom.

    1. Da istrazivanje je tacno…mlade zanimaju samo pare, i to nije nasa specifika, to je globalni trend. Ako gole guzice Karadasijans donose milijarde, i to se promovise, kao lifestyle.. ….koga dalje zanimaju temeljne vrednosri….ostalo je domen, romantike idealizacije i nazalost psihopatologije

  5. Namnozeni a licencirani privatni fakulteti koji uglavnom spremaju mlade za poslove koji nikome nisu potrebni (ne prirodnomatematickog niti tehnickog smera) pokazuju potpuno odsustvo drzavne strategije obrazovanja mladih. To je samo jedan od razloga odlaska u inostranstvo gde se naravno ni ne moze obavljati delatnost u struci ali mladi su spremni da se doskoluju i promene struku ako imaju posao od koga mogu da zive. Ovde ni ta varijanta nije moguca jer je partokratija zavladala a i ako bi nasli neki posao van struke od te plate se ne moze ziveti sem kod roditelja!

  6. Ko ne može u inostranstvo,neka se učlani u srpsku nazadnu sranku;sendviči,autobusi…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.